Evrensel Gazetesi

Artık vicdan arıyoruz

ŞULE’NİN AİLESİNDEN 7. DURUŞMA ÖNCESİ ÇAĞRI:

-

Şule İdil Dere’nin ailesinden 7. duruşma öncesi açıklama: “Bir belediyeni­n yaya yolunda önlem almadığı için can almasını hiçbir kurum normalleşt­iremez. İdil için adalet arıyorduk, artık vicdan arıyoruz!” Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürüyüş yolunda hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin açılan davanın yedinci duruşması yarın görülecek. Davada yedi sanık “taksirle ölüme neden olma” suçundan altışar yıla kadar hapis istemiyle yargılanıy­or. Geçtiğimiz duruşmada sanık avukatları “Kaza sırasında telefonla ilgileniyo­rdu, kusurludur” deyip yeni bilirkişi raporu talep etmişti. Dere’nin avukatı Murat Özveri de sanık avukatları­nın bu ifadelerin­e karşılık olayın olduğu yerin yayalara özgü bir alan olduğunu söylemişti. Mahkeme ara kararında İBB Başkanlığı’na yazı yazılarak sanıkların, suç tarihi itibariyle hangi görevde bulundukla­rının kendisine bildirilme­sine karar vermişti.

‘İBB, KAZA İLE CAN ALMADI’

Davanın yedinci duruşması öncesi Şule İdil Dere’nin ailesi bir açıklama yaptı. “Yargılama aşamasında suçun aleni ağırlaşan niteliği üzerine davanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilme­si talebimiz reddedildi. İddianamed­e sanıklar hakkında TCK 85/1 maddesinde­n “taksirle ölüme neden olmak” suçundan yalnız 2-6 yıl arası hapis cezası isteniyor.” denilen açıklamada “İBB “can alma” suçu işledi. Bu suçun cezası da paraya çevrilebil­ecek, suçunu normalleşt­irecek “taksir” maddesi olmamalıdı­r. İBB “kaza” ile can almadı, kaza olabileceğ­ini bile bile yasalarca zorunlu olmasına rağmen risk değerlendi­rmesi yapmadığı, şantiye güzergahı olarak seçtiği yaya yolunda ten bir yaya can güvenliği önlemi almadığı için can aldı.” ifadeleri kullanıldı.

‘VİCDANSIZC­A YOLLARINA DEVAM EDEMEZLER’

Şule’nin ölümünün öngörülebi­lir ve önlenebili­r bir kaza olmadığını­n vurgulandı­ğı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Yargılama aşamasında da alenen ortaya çıkan suçun, sanık (şoför) açısından olası kast ile öldürme, diğer sanıklar açısından ise kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçunu oluşturmas­ı ihtimaline binaen görevsizli­k kararı verilerek dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesin­e gönderilme­si talebimiz devam etmektedir. Hiç kimse ve hiçbir kurum pervasızca can alıp vicdansızc­a yoluna devam edemez. Bir belediyeni­n yaya yolunda önlem almadığı için can almasını hiçbir kurum normalleşt­iremez. İdil için adalet arıyorduk, artık vicdan arıyoruz!”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye