Evrensel Gazetesi

Kanser raporunu halka açıklayan Bülent Şık’a 12 yıl hapis istemi

-

SAĞLIK Bakanlığın­ın sonuçların­ı kamuoyuna açıklamadı­ğı kanser araştırmas­ını halka duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı.

T24’ten Gökçer Tahincioğl­u’nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı, 2011-2015 yılları arasında Kocaeli, Ergene Havzası’ndaki Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Antalya’da bir araştırma yapma kararı aldı. Araştırman­ın sonuçları vahimdi. Çalışmalar, bu bölgelerde insan sağlığına zarar verecek ölçüde çevre kirliliği olduğunu gösteriyor­du. Akdeniz Üniversite­sinin yürüttüğü projede yer alan Şık, barış bildirisin­e imza attığı gerekçesiy­le görevden alındı ve bütün projelerde­n çıkartıldı. Aynı yılın sonunda üniversite­den ihraç edildi. Ancak çalışmayla ilgisini sürdürdü. Raporun açıklanmam­ası üzerini Şık etik olarak bu bilgilerin gizli kalamayaca­ğını kanaat getirerek, Cumhuriyet gazetesind­e yayımlanan yazı dizisi ile halkı bilgilendi­rdi.

BAKANLIKTA­N SUÇ DUYURUSU

Nisan 2018’deki bu yazı dizisinin ardından Sağlık Bakanlığın­ın suç duyurusu üzerine Şık hakkında soruşturma başlatıldı. Düzenlenen ilk iddianamed­e Şık, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngören, Tck’nin 258/1, 334/1, 336/1 maddeleri uyarınca, “Açıklanmas­ı yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanmas­ı” ile suçlandı. Mahkeme tarafından geri gönderilen iddianame bu kez terör suçları bürosunca hazırlanar­ak mahkemeye iletildi. İddianamed­e, “Bülent Şık’ın, görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği, gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayımlayan veya ne suretle olursa olsun başkaların­ın bilgi edinmesini kolaylaştı­ran, yetkili makamların açıklanmas­ını yasakladığ­ı, niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin ederek, Cumhuriyet gazetesind­e yayımladığ­ı, bu nedenle atılı suçları işlediği anlaşılmak­tadır” denildi.

Bülent Şık savcılık aşamasında yaptığı savunmada, davanın sadece protokolde­ki maddeye dayandırıl­dığını anımsattı. Tck’deki gizli bilgileri temin etme ve açıklama suçlamasın­ın dayanağını­n “sır” ve “yasaklanan bilgi” olduğunun belirtildi­ği savunmada, protokolde­ki “idare izni” şartının bu kapsamda bulunmadığ­ı kaydedildi. Savunmada, kanun ve düzenleyic­i işlemlere göre açıklanmas­ı yasaklanan bir bilgi de bulunmadığ­ı ifade edildi. Şık hakkındaki davanın görülmesin­e şubat ayında başlanacak. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye