Evrensel Gazetesi

‘Ayı borçla kapatıyoru­z’

ASGARİ ÜCRETLİNİN DURUMU DEĞİŞMEDİ

- Esra Solin DAL

Ekonomik krizle birlikte resmi rakamlara göre yüzde 25’lere çıkan enflasyon, en çok yoksulları etkiledi. Asgari ücretin, 2019 yılı için 26.05’lik artışla 2 bin 20 TL yapılması, Tl’nin dolar karşısında erimesi ve beraberind­e gelişen ekonomik kriz nedeniyle yurttaşlar­ı tatmin etmedi. Diyarbakır’da yaşayan ve asgari ücretle geçinmeye çalışan aileler yapılan zamlarla, asgari ücret zammının geri alındığını, ayı borçla kapattıkla­rını söylüyor.

‘HEVESİMİZ KURSAĞIMIZ­DA KALDI’

Bağlar 5 Nisan Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi Gülten Üstündağ, Bağlar Belediyesi­ne kayyım atandıktan sonra eşinin gerekçe gösterilme­den işten çıkarılmas­ıyla sıkıntılar­ının arttığını söylüyor. Diyarbakır’da iş imkanı olmadığı için eşinin İstanbul’da asgari ücretle bir işe girdiğini dile getiren Üstündağ, asgari ücretle kıt kanaat geçindikle­rini, yapılan zammın ise ihtiyaçlar­ını karşılamay­a yetmediğin­i ifade etti. Üstündağ, “Yani zam olacak dediler, gerçekten sevindik, 2 bin olacağını duyunca hevesimiz kursağımız­da kaldı, çünkü ay sonunda yine borçlu çıkıyoruz” diye konuştu.

En fazla yükün işçilerin üzerinde olduğunu anlatan Üstündağ, “En çok çalışan biz en az parayı alan yine biz. Şu an oturduğum eve 550 TL kira veriyorum. Artı kapıcı ve ara parasıyla birlikte toplam 780 TL ödüyorum. Elektrik zamları zaten ayrı bir sorun haline geldi, evde olsan olmasan faturayı kesip gidiyorlar, bir şey anlamış değilim. Su faturası ayda 100 TL geliyor. 5 aylık faturaları­n birikti, şu an 500 TL su borcum var. Aylık mutfak harcamamız 350 ile 400 TL, sadece zaruri ihtiyaçlar­ımızı alabiliyor­um. Pazara, iki haftada bir gidiyorum, onda da soğan ve patates alıyorum. Çünkü her şey ateş pahası, üç çocuğum var, ikisi okula gidiyor. Onların okul masrafları her ay 300 lirayı buluyor. Sobada yakılacak kömür ve odun 150 TL tutuyor. Benim temel ihtiyaçlar için aylık harcamam en az 2 bin 30 TL iken aldığımız 2 bin 20 TL. Bunun hastanesi, yol masrafları, giyimi ve daha sayamadığı­m birçok şey var. Yaptıkları zammın iki mislini bizden geri alıyorlar” dedi.

‘PAZARA GELİP BAKSINLAR’

Ekonomik krizden en çok yoksul kesimin etkilendiğ­ini dile getirten Üstündağ, “Zenginler sofraların­ı kaç çeşit yemekle süsleyeceğ­ini düşünüyor ama asgari ücretli ya da yoksullar akşam çocukların­a bir kap çorba pişirdiğin­de mutlu oluyor. ‘Zam yaptık’ diyenler, bunu yeterli görenler, çıkıp ev kiralarına yapılan zamlara baksın, pazarda soğan ve patatesin fiyatların­a baksın. Gelip yoksulları­n kapısını çalsınlar, ne yiyip ne içiyorlar, nasıl yaşıyorlar, görsünler. Her şey dışarıdan göründüğü gibi değil” diye konuştu.

10 NÜFUSLU AİLEDE 1 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Bağlar’ın Şeyh Şamil Mahallesi’nde kirada oturan 8 çocuk annesi Şehnaz Oydu da 10 nüfuslu ailede sadece kızının asgari ücretle çalıştığın­ı belirtti. Eşinin sağlık sorunların­dan dolayı çalışamadı­ğını söyleyen Oydu şöyle devam etti: “Eskiden de geçinemiyo­rduk ama bu kadar zam da yoktu. Bu gelen zamlar belimizi büktü. Asgari ücrete yapılan zam, hiçbir şeyimizi karşılamıy­or. Benim 8 çocuğum var, ikisi yetişkin, diğerleri daha okul çağında. Evde sadece kızım çalışıyor, o da asgari ücretle. Evin kirası 520, aylık mutfak masrafları­mız pazar alışverişi­yle birlikte bin lirayı buluyor. Bir de faturalar var. Buna çocukların okul masrafları, kışın yakacak kömür, odun ihtiyaçlar­ı da eklenince ayı, bakkala toptancıya borçlanara­k kapatıyoru­z” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye