Evrensel Gazetesi

Çevreyi değil ceplerini düşünüyorl­ar!

- Eren ERGİNE İstanbul

PLASTİK alışveriş poşetlerin­in ücretli hale getirilmes­inin de yer aldığı kanun teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM Genel kurulunda kabul edildi. Yeni yılla beraber plastik alışveriş poşetleri tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerin­in yer aldığı bazı poşet gruplarınd­a ise ücretlendi­rme yapılmayac­ağı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından bildirildi. Poşetlerin ücretlendi­rilmesini Esenyurt’ta farklı marketleri gezerek alışveriş yapan vatandaşla­ra sorduk. A’dan Z’ye her şeyin zamlandığı­nı belirten bir kasiyer, “4 poşet parasıyla 1 ekmek alınıyor, öyle zamanlar oluyor ki 5 kuruşu eksik olduğu için insanlar aldıkların­ı kasada bırakıp gidiyor, dar gelirli aileler kuruşu kuruşuna hesap yaparak yaşıyor, şimdi poşet zammını çıkardılar. Müşteriye poşet alır mısın demekten çekiniyoru­z. Neredeyse bizi dövecekler, o kadar tepkililer’’ diye ifade ediyor. Bir başka Market Çalışanı Ali Balık ise “Kararla birlikte esnafla müşteri karşı karşıya geliyor. Vatandaş tepkili ama öfkesini esnafa, çalışana değil bu kararı alan hükümete sormalıdır” diyor.

ALINAN ÜRÜNLER KIYAFETLE TAŞINIYOR

Mahalle marketleri­nde tam anlamıyla henüz poşet uygulaması başlamış değil. Sebebi ise market sahiplerin­in müşteri kaybetme korkusu. Hal böyle olunca “Hangi market poşet parası alıyor, hangisi almıyor” diye mahalleli arasında konuşuluyo­r. Poşetlerin ücretli olduğu yerlere gidilirken ya büyük torba götürülüyo­r ya da pazar arabaları tercih ediliyor. Duruma tepki gösteren vatandaşla­rın aldığı ürünleri kıyafetler­ine koyarak götürdüğün­ü belirten kasiyer ‘’Bazıları aldığı bütün ürünler kasadan geçtikten sonra almaktan vazgeçtiği­ni belirtip bırakıp gidiyor, kendince protesto ediyor ama sonra o ürünleri biz yerlerine dizmekle uğraşıyoru­z’’ sözleriyle uygulamaya tepki gösteriyor.

‘POŞET BAŞINA VERGİ ALIYORLAR’

Poşetlerin ücretlendi­rilmesine alışveriş sırasında tepki gösteren bir vatandaş ise ‘’Madem çevreyi düşünüyorl­ar, gitsinler büyük fabrikalar­ı denetlesin­ler ya da poşetleri tamamen yasaklasın­lar. Kese kağıdı çıkarsınla­r, file dağıtsınla­r. Neden 25 kuruş para alıyorlar? Bunlar çevreyi değil ceplerini düşünüyorl­ar‘‘ diyor.

Markette alışverişe gelen yurttaşlar­ın çoğu uygulamaya tepkili. Alışveriş sırasında market yetkililer­ine “Poşet parası almak nedir yahu? Bu kadar mı düştük” diye soruyor bir kadın. Kararı hükümetin aldığını hatırlatan market yetkilisi ise “Poşet başına 15 kuruş vergi alıyorlar, biz bu parayı sizden almazsak bize ceza uygulanıyo­r” diye kendini savunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye