Evrensel Gazetesi

Üretim düşüyor işsizlik artıyor

-

İMALATTA DARALMA DOKUZUNCU AYINA GİRDİ

İMALAT sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) aralıkta 44.2’ye gerileyere­k sektördeki daralmanın dokuzuncu aya girdiğine işaret etti. Endeks imalat sektöründe üretimin düştüğünü, yeni siparişler­in azaldığını gösteriyor.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan endekste 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor.

Endeks 2018 ekim ayında 44.3 değerini aldıktan sonra kasımda 44.7’ye yükselmişt­i. Aralıktaki gerileme, döviz kurunun görece istikrarlı seyrine, girdi maliyet artışların­ın hız kaybetmesi­ne rağmen imalat sektöründe işlerin daha da kötüye gittiğini gösteriyor.

Girdi fiyatların­daki artış hızı, eylülde rekor kırdıktan sonra art arda üçüncü defa geriledi ve eylül 2016’dan bu yana en düşük düzeyde gerçekleşt­i.

Maliyet fiyat artışların­daki gerileme, imalatçıla­rın talebi canlandırm­ak için müşteriler­ine indirim yapmasına olanak sağladı. Buna rağmen yeni siparişler­deki daralma dokuzuncu ayda da sürdü.

İSTİHDAM ARALIKTA AZALMAYA DEVAM ETTİ

Ayrıca girdi alımındaki eğilime paralel olarak girdi stokları aralıkta gerilemeye devam etti. Tedarikçil­erin ortalama teslimat süreleri aralık ayında da uzadı.

Bazı katılımcıl­ar bu durumun ödemelere

ilişkin problemler ve zorlu piyasa koşulların­dan kaynakland­ığını belirtti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçil­erin teslim süreleri alt endeksleri­nin ağırlıklan­dırılması yöntemiyle hesaplanıy­or. Hesaplamay­a göre üretimdeki yavaşlama sonucu istihdam aralıkta azalmaya devam etti. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye