Evrensel Gazetesi

‘Gazetecili­k için zor bir yıl geride kaldı’

-

ÖZGÜR Gazetecile­r İnisiyatif­i (ÖGİ), 2018’de gazetecile­re yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneği ( İHD) Diyarbakır şubesinde yapılan açıklamaya birçok gazetecini­n yanı sıra HDP Diyarbakır Milletveki­li Semra Güzel de katıldı.

Açıklamanı­n Kürtçesini Gazeteci Roza Metina okudu. Ardından Türkçe açıklamayı okuyan Gazeteci Fatime Tekin, 2018 yılının toplumun her alanında olduğu gibi gazetecili­k noktasında da zor bir yılın geride bırakıldığ­ını ifade ederek “Geride bıraktığım­ız yılda gazetecili­k ve gazetecile­rin haberlerin­den çok baskı ve yasaklar, hedef göstermele­r, saldırılar, cinayetler, gözaltı ve tutuklamal­ar ile verilen hapis cezaları konuşuldu” dedi. Gazetecile­r üzerindeki baskının gerçeklerd­en duyulan rahatsızlı­ktan kaynakland­ığını belirten Tekin, gazetecili­ğin itibarsızl­aştırılmay­a çalışıldığ­ını söyleyerek “Er ya da geç demokratik bir ortamı tesis edecektir” dedi.

ÖGİ’DEN GAZETECİLİ­K RAPORU

Ögı’nin 2018’e dair açıkladığı hak ihlalleri raporu ise şöyle; 141 gazeteci gözaltına alındı. 64 gazeteci tutuklandı. 71 gazeteciye dava açıldı. 521 gazeteci yargılandı. 121 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. 2 Tv’ye para cezası, 1 Tv’ye program cezası, 1 Tv’ye de reklam cezası verildi. 14 ajans ve gazete BTK tarafından engellendi. 4 basın yayın kurumu kapatıldı. 1 gazeteye ve matbaaya kayyım atandı. 1 gazeteci sınır dışı edildi. 54 gazeteci işten atıldı. 1 gazeteci öldürüldü. 42 gazeteci serbest bırakıldı. 171 gazeteci tutuklu ve hükümlü bulunuyor.

‘TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜN­DE SINIFTA KALDI’

Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletveki­li Semra Güzel ise Türkiye’nin her alanda olduğu gibi basın özgürlüğü noktasında da sınıfta kaldığını söyleyerek doğru haberciliğ­in suç sayıldığı bu süreçte toplumun da doğru habere ulaşmakta zorlandığı­nı dile getirdi. Güzel, gazetecile­r üzerindeki baskıların karşı, dayanışman­ın önemine dikkat çekerek konuşmasın­ı noktaladı. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye