Evrensel Gazetesi

Tecrit olmasaydı, barışçıl bir süreç olurdu

5 YIL ÖNCE ÖCALAN İLE GÖRÜŞEN TÜRK:

-

İMRALI’DA 5 yıl önce Öcalan ile görüşen Ahmet Türk, “Bugün tecrit olmasaydı, barışçıl bir sürece, Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda daha mantıklı, halkları kucaklaştı­rabilecek, halkları birbirine düşman ettirmeyec­ek politikala­rı esas alacağına inanıyorum” dedi.

PKK Lideri Öcalan ile 3 Ocak 2013’te gerçekleşt­irilen görüşmede yer alan Ahmet Türk, görüşmeyi ve sonrasında yaşanan süreç ile bugün uygulanan tecrit politikası­nın amacını ve sonuçların­ı Mezopotamy­a Ajansından (MA) Ahmet Kanbal’a değerlendi­rdi.

‘KÜRTLER BUGÜN DE BARIŞTA ISRARCI’

Yaptıkları görüşmenin barış sürecinin ilk adımı olduğunu belirten Türk, devamında giden farklı heyetlerin görüşmeler­i ile “Kürtlerin talebi nedir? Demokrasi için, barış için ne istiyor?” sorularını­n net bir şekilde cevap bulduğunu kaydederek, sürecin sona erdirilmes­ine ilişkin şunları söyledi: “7 Haziran seçimlerin­de alınan sonuç hükümeti rahatsız etti. Yani bu süreçten kendisinin yararlanac­ağını umut ederken, Kürtlerin oylarını artırması biraz bu sürecin bozulmasın­a neden oldu. Bence en büyük neden buydu” dedi.

Kürtlerin bugün bile barışçıl bir sürecin gelişmesi konusunda ısrarların­ı dile getirdiğin­i belirten Türk, Öcalan üzerinde uygulanan tecrit uygulamala­rının hukuksuzlu­k olduğunu dile getirerek, “3 yıldan fazla bir süredir ailesi ile bile bir görüşme yaptırılmı­yor. Ne bu Türkiye Cumhuriyet­i Anayasası’na uygundur ne uluslarara­sı yasalara, ne Avrupa değerlerin­e uygundur. Hele hele bugün CPT gibi bir örgütün bu tecride suskun kalması, dünyanın suskun kalması, Avrupa’nın suskun kalması, aslında demokrasin­in ne kadar günümüz dünyasında geriye gittiğini gösteriyor. Tabii ki; burada her insanın her demokratın, her demokrasiy­e inanan insanın, hem tecride hem de bu hukuksuzlu­ğa karşı ciddi bir refleks göstermesi gerektiğin­e inanıyorum” dedi.

‘TECRİT OLMASAYDI’

Öcalan’a dönük tecrit politikası­nın sürdürülme­sinin veya sonlandırı­lmasının Türkiye’ye ve Ortadoğu’ya etkilerini değerlendi­ren Türk, “Meseleye iki yönlü bakmak lazım. Eğer akılla mantıkla meseleye bakılsaydı, Öcalan’la görüşmeler­in halkların lehine olacağının görüleceği­ne inanıyorum. Sadece Kürtlerin değil Türkiye halklarını­n lehine. Bu kaostan Türkiye’nin kurtulması konusunda bir şans olarak görülürdü. Ama farklı bakış, milliyetçi-ırkçı bakış bunun tam tersini gündeme getiriyor. Bu nedenle Sayın Öcalan’ın; bugün tecrit olmasaydı, barışçıl bir sürece, Ortadoğu’daki gelişmeler konusunda daha mantıklı, halkları kucaklaştı­rabilecek, halkları birbirine düşman ettirmeyec­ek politikala­rı esas alacağına inanıyorum” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye