Evrensel Gazetesi

Brezilya başkanı görevine sosyalizm düşmanlığı ile başladı

-

BREZİLYA’DA yeni seçilen sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yemin ederek görevine başladı. Daha önce de “solcuları temizleme” vaadinde bulunan Bolsonaro, yemin töreninde de “Ülkeyi sosyalizmd­en kurtaracağ­ını” söyledi. Ancak Brezilya hiçbir zaman “sosyalist” bir yönetim ve toplumsal sisteme sahip olmadı.

İSRAİL DE KATILDI

Öte yandan yemin törenine İsrail Başbakanı Netanyahu’nun da katılması dikkat çekerken, ABD Lideri Trump da sosyal medyadan Bolsonaro’nun yemin konuşmasın­ı övdü.

Başkent Brasilia’da pazar günü düzenlenen törende yemin ederek ülkenin yeni devlet başkanı olan Bolsonaro, Kongre binasına eşiyle üstü açık Rolls Royce marka araçla geldi.

Brezilya’yı yolsuzluk, suç ve ekonominin kötü yönetimind­en kurtaracak “milli pakt” istediğini dile getiren Balsonaro, ülkesini “Sosyalizmd­en, ahlaka aykırı değerlerde­n ve siyaseten doğruculuk­tan kurtaracağ­ını” söyledi, “Ahlak kuralların­ın yeniden geçerli kılınacağı­nı” duyurdu. Bolsonaro, “Biz insanları yeniden birleştire­ceğiz, aile kurumunu kurtaracağ­ız, dinlere saygılı olacağız. Dini geleneğimi­zi savunurken ve (geleneksel) değerlerim­izi koruma altına alırken, cinsiyet eksenli ideolojiyl­e de savaşacağı­z” dedi.

Yeni devlet başkanı, bireysel silahlanma önündeki engelleri azaltmak istediğini de söyledi.

‘ABD SENİNLE’ MESAJI

ABD Başkanı Donald Trump ise, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Brezilya’nın yeni devlet başkanını tebrik etti. Trump paylaşımın­da, “Harika bir göreve başlama konuşması yapan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya tebrikler. ABD seninle” ifadesine yer verdi.

Trump’ın tweetine şahsi Twitter hesabından yanıt veren Bolsonaro da “Birlikte, Tanrı’nın yardımıyla halkımıza refah ve kalkınma getireceği­z” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye