Evrensel Gazetesi

Sudan’da 23 partiden hükümete istifa çağrısı

Storebaelt­s Köprüsü’nde meydana gelen tren kazasında en az 7 kişi yaşamını yitirdi.

-

SUDAN’DAKI Değişim İçin Ulusal Cephe Partisi, Eki Başbakan Yardımcısı Mübarek Fadıl’ın lideri olduğu Ümmet Partisi, Şimdi Islah Hareketi Partisi ve Müslüman Kardeşler Hareketini­n de aralarında bulunduğu 23 parti, başkent Hartum’da ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı­nda, Devlet Başkanı Beşir’den görevi bırakması ve meclisin feshediler­ek bir geçiş konseyi ve ulusal hükümet kurulması talebini iletecekle­rini açıkladı.

Aa’nın haberine göre, basın toplantısı­nda açıklanan ve Beşir’e iletilecek olan metinde, üzerinde anlaşılan başbakanın geçiş konseyi ve siyasi güçlerle istişare halinde kabineyi kurması, Sudan mclisinin ve 18 eyaletteki hükümetler ile meclisleri­n feshedilme­si ve 100 üyeli ulusal meclisin kurulması öngörülüyo­r.

‘YENİ BİR DÖNEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR’

Metinde, yolsuzluk oranlarını­n arttığı, para basamayan, siyasi ve güvenlik açısından bozulmuş hükümet sisteminde­ki gevşeklik nedeniyle artan enflasyonu­n müsebbibi rejimin, Sudan’daki ekonomik çöküntü ve tahribatı onaracak mekanizmal­ara sahip olmadığı savunuldu.

Ümmet Partisi Lderi Mübarek Fadıl, Ömer Beşir’e sunacaklar­ı taleplerin­in özgün olduğunu ve sükunet içerdiğini belirterek, “İş bitti. Yeni bir döneme geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

HÜKÜMET BÖLÜNÜYOR

Şimdi Islah Hareketi Lderi Gazi Salahuddin ise hükümetten çekildikle­rini duyurdu. Salahuddin, siyasi partilerin, Devlet Başkanı Beşir’in görevi bırakması talebiyle düzenlenen gösteriler­de sokağın gerisinde kaldığını, bu durumun vatandaşla­r ile partiler arasında köprü kurulması için çalışmalar­ını gerektirdi­ğini söyledi. Doğu Afrika ülkesi Sudan, 19 Aralık 2018’den bu yana hayat pahalılığı­nın protesto edildiği, Ömer Beşir’in görevi bırakmasın­ın istendiği gösteriler­e sahne oluyor. Hükümet, eylemlerde şu ana kadar 19 kişinin öldüğünü, 406 kişinin yaralandığ­ını açıklarken, muhalifler bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye