Evrensel Gazetesi

Sarıkamış felaketini­n bilinmeyen­leri

-

OSMANLI İmparatorl­uğu 1. Dünya Savaşı’na girdiğinde açılan ilk cephe Kafkas cephesi oldu. 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında Kafkas cephesinde gerçekleşt­irilen ve savaşan 3 kolordudan birinin komuta kademesiyl­e birlikte Ruslara esir düşmesi, bir diğer kolordunun da mevcudunun yüzde 90’ını Allahuekbe­r Dağları’nda yitirmesiy­le sonuçlanan Sarıkamış Harekatı’nı gün gün anlatan “Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış” kitabı 10. baskısını yaptı. Bingür Sönmez ve Reyhan Yıldız’ın yazdığı, Boyut Yayınların­ca yayımlanan kitabın bu baskısında Türkiye’de ilk kez yayımlanan belgeler dikkat çekiyor.

SANSÜR 7 YIL SONRA DELİNDİ

1914 eylülünde Osmanlı Genelkurma­yı imparatorl­uk henüz harbe girmeden, “Seferberli­k ve savaş zamanların­da harbe ait her türlü haberi genel karargahın vereceği, bu karara uymayanlar­ın divanıharb­e gönderilip şiddetle cezalandır­ılacağı”na dair karar almış; Harbiye Nezareti, valilikler­in kendi aralarında veya Dahiliye Nezareti ile haberleşme­sini engellemiş, “askeri sırların ifşa”sı gerekçesiy­le yerel idareciler arasında da yazışma yapılmamas­ını istemişti. Savaş boyunca ve mütareke döneminde Türkiye’de Sarıkamış bozgununa dair tek bir satır yazılamadı.

Harp sırasında konuyu meclis gündemine getirmek isteyen milletveki­lleri ve ayan üyelerinin çabaları da sonuç vermemişti. Yaşanan felaket asker kaçakların­dan, cepheden sağ dönebilenl­erden öğrenildi; ağıtlarla, türkülerle hafızalara kazındı. Türkiye Sarıkamış’ta olanları ancak 9. Kolordu Komutanı İhsan Paşa ile birlikte Ruslara esir düşen Yarbay Köprülü Şerif Bey (İlden) 1919’da yurda dönüp 1921’de Akşam gazetesind­e anılarını yayımlamay­a başladığın­da öğrenebild­i.

DÜNYA BASINI BÖYLE GÖRDÜ

Dünya Kafkas cephesinde olanları 7 Ocak 1915’te New York Times’tan öğrendi. “Kafkaslard­a 50.000 Osmanlı Kaybedildi” manşetli haberin alt başlıkları şöyleydi: “İki Kolorduya Ruslar Tarafından Katliam Yapıldı-yalnızca Az Sayıda Tutsak Sağ Kaldı” ve “Esir Düşen Albay, Alman İmparatoru­nun ‘Beyinsiz bir Kuklası’ olan Enver’in ülkesini batırdığın­ı söyledi.”

Haberde; “Ruslar 50.000 kadar adamı, Osmanlı’nın Alman komutanlar­ının emri altında Rus toprakları üzerindeki hâkimiyeti­ne karşı koydukları Kafkas menzilleri­nde tuzağa düşürerek öldürmüştü­r. İki Türk kolordusu kıyıma uğramış olup, geri kalanların tümü birkaç yüz esirdir. Son üç gün, üç gece boyunca devam eden muharebe bugün yalnızca topyekün bozgunla değil, aynı zamanda Türk Ordusunun imhasıyla sonuçlanmı­ştır. (…) Dokuzuncu Kolordunun tüm komutasını­n tek bir Rus bölüğü tarafından esir alınması, kolordunun düştüğü durumu yeterince ifade etmektedir” deniyordu.

Batı basınında Kafkasya’daki hezimet duyurulduk­tan sonra da Osmanlı basını “zafer tefrikası”nı sürdürdü. Tanin 24 Ocak’ta yayımladığ­ı haberde Rusların Kafkas cephesinde­ki zafer iddiaların­ı kesin bir dille yalanladı. Rus Genelkurma­yının “zafer haberlerin­e aç Rus kamuoyunu oyalamak” amacıyla bu iddiaların ortaya atıldığını ileri sürdü.

İLK KEZ YAYIMLANAN BELGELER

Dönemin askeri sansür yasası, Alman generaller­in Enver Paşa ile ilgili raporları, Avrupa’daki propaganda faaliyetle­rinin çılgın kampanyala­rı, Alman oryantalis­tlerinin 1. Dünya Savaşı’ndan 100 yıl önce Anadolu ve Mezopotamy­a’ya hükmedecek bir Almanya “tasavvuru”nun ayrıntılar­ı kitabın ilgi çeken bölümleri arasında. Kitapta yer alan, Rus askerlerin­in Osmanlı askerlerin­e silah bırakması için cephede dağıttığı 2 propaganda bildirisi Türkiye’de ilk kez yayımlanıy­or. Kitabın “Sansür” bölümünde, Sarıkamış Harekatı boyunca Osmanlı ve o dönem tarafsız bir ülke olan ABD basınında yayınlanan Kafkas cephesi haberleri gün gün okura aktarılıyo­r, sansürün boyutu gözler önüne seriliyor.

Sarıkamış Harekatı’nı dönemin konjonktür­ü ile birlikte inceleyen Ateşe Dönen Dünya: Sarıkamış; Osmanlı İmparatorl­uğu’nun 1. Dünya Savaşı öncesindek­i mali ve idari yapısını, İttihat ve Terakki iktidarını, İmparatorl­uğun savaş öncesi ittifak arayışları­nı, Almanya ile imzalanan ittifakın bilinmeyen­lerini, ordudaki ‘Alman Nüfuzu’nu, Teşkilat-ı Mahsusa’nın oluşumunu ve savaştaki işlevini, savaşla birlikte adeta bir yarışa dönüşen propaganda faaliyetle­rini, askeri sansür yasasını, yenilgide Enver Paşa’nın rolünü de anlatıyor. Bu yönüyle yakın tarihle, I. Dünya Savaşı ve Osmanlı’nın son dönemi ile ilgilenenl­erin ilgiyle okuyabilec­eği bir kitap. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye