Evrensel Gazetesi

Hakaret yok, haber verme ve eleştiri hakkı var

-

YARGITAY, Gazetemizi­n Köşe Yazarı Özcan Yaman’ın 4 Nisan 2014’te çıkan ‘Fotoğrafçı ile foto muhabiri arasındaki fark’ yazısı nedeniyle tazminat davasını reddeden mahkemenin kararına yapılan itirazı reddetti. Yerel mahkeme, yazının, hakaret içermediği­ni, “Haber verme ve eleştiri hakkı çerçevesin­de yayımlanan bir yazı” olduğuna hükmederek, tazminat talebini reddetmişt­i.

CEZADA KAYBETTİ 50 BİN TL İSTEDİ

Gazetemizi­n Köşe Yazarı Özcan Yaman 4 Nisan 2014’te ‘Fotoğrafçı ile foto muhabiri arasındaki fark’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. EPA ajansına bağlı çalışan Sedat Suna’nın çektiği bir fotoğrafı köşesinde paylaşan Yaman, “Foto muhabiri çektiği fotoğrafla olayı anlatabile­n kişidir. İyi fotoğrafçı olmanın yanında kültürel ve siyasal birikim sahibi olup sorgulama ve analiz gücünü gözüne yerleştirm­eyi bilmeyi gerektirir” diye yazdı.

Yazı nedeniyle Erdoğan’a hakaret ve soruşturma­nın gizliliğin­i ihlal” etmek iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda dava açılmasına gerek görülmedi ancak Bilal Erdoğan, Yaman hakkında İstanbul 2. Asliye Hukuk Mahkemesin­de 50 bin Tl’lik manevi tazminat davası açtı. Mahkeme,yazıda hakaret olmadığı ve haber hakkı ile eleştiri hakkı çerçevesin­de yazıldığın­a dikkat davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine Erdoğan ailesinin avukatı Ahmet Özel, kararı temyiz etmek üzere kararı Yargıtaya taşıdı.

YARGITAY REDDETTİ

5 Kasım 2015 tarihinde yapılan başvuruyu değerlendi­ren Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Bilal Erdoğan’ın başvurusun­u oy çokluğu ile reddederek, 2. Asliye Ceza Mahkemesin­in kararını “Usul ve yasaya uygun olduğu” gerekçesi ile onayladı.

Karara ilişkin kısa bir değerlendi­rme yapan Özcan Yaman, “Dört yıl sonunda kıl payı lehimize suçlanan örnek bir dava oldu. Ceza davasına bile gerek duyulmayan davayı tazminat davası açarak sürdürmekt­e inat ettiler. Allah vere şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e (AİHM) götürmesin­ler...” (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye