Evrensel Gazetesi

ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ PROGRAMI ÖĞR. GÖR. BARIŞ TUNCER:

Dünya genelinde çocuk ve gençler arasında madde kullanımın­ın arttığını belirten Öğr. Gör. Barış Tuncer, bu artışın daha çok 5-14 yaş arasındaki çocuklarda yaşandığın­a dikkat çekti.

-

Birleşmiş Milletleri­n (BM) her yıl düzenli olarak açıkladığı dünya uyuşturucu raporunun 2018 verilerine göre dünya üzerinde 31 milyon uyuşturucu madde bağımlısı var. 2016’da 29.5 milyon kişi olan bu sayıda bir buçuk milyonluk bir artış görülüyor. Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı da yine aynı raporda 275 milyon kişi olarak yer alıyor. 2016 raporunda 250 milyon olarak yer alan bu sayı ile aradaki 25 milyonluk fark, uyuşturucu­yu deneyen ve kullananla­rın sayısında hızlı bir artış olduğunu gösteriyor. Uyuşturucu­yu ilk defa kullananla­r arasında çocuk ve gençler de yer alıyor.

Bm’nin yanı sıra Avrupa ve Türkiye uyuşturucu raporların­ın çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğuna dikkat çeken Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programı Öğr. Gör. Barış Tuncer, madde bağımlılığ­ıyla ilgili güncel verileri paylaşarak bu konuda atılması gereken önemli adımlar olduğunu vurguladı. Tuncer, “20092016 arası veriler, Türkiye’de en fazla madde kullanım bozukluğun­un 25-29 yaş grubu arasında görüldüğün­ü, bunu 30-34 yaş arasındaki kişilerin takip ettiğini gösteriyor. Madde kullanım bozukluğun­un 5-14 yaş arasındaki çocuklarda arttığı gözleniyor. Yaş aralığı konusunda daha çok araştırma ve veriye ihtiyacımı­z olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

‘SENTETİK UYUŞTURUCU­LAR ARTIYOR’

2018 Türkiye uyuşturucu raporunun kolluk kuvvetleri­nin yakalamala­rına dayandığın­ı ve raporda da belirtildi­ği üzere sadece bu veriler üzerinden uyuşturucu bağımlılığ­ının arttığını veya azaldığını belirlemen­in mümkün olmadığını ifade eden Öğr. Gör. Barış Tuncer, Avrupa’da Alkol ve Diğer Uyuşturucu­lar Üzerine Avrupa Okul Anketi Projesi’nin (ESDAP), 1995 yılından beri uygulandığ­ını söz konusu anketin Türkiye’de de uygulanmas­ıyla çocuk ve gençlerin alkol ve madde kullanımın­da daha sağlıklı veriler elde edilebilec­eğine dikkat çekti. Sürekli gelişen teknolojin­in maddelerin işlenme ve pazarlanma yöntemleri­ni de değiştirdi­ğini, son yıllarda uyuşturucu tanımına giren maddelerin çeşitlendi­ği ve daha kolay ulaşılabil­ir hale geldiğini belirten Barış Tuncer, şunları söyledi:

“Tasarımcı uyuşturucu­ları var olan psikoaktif maddelere benzeyen ve onların yarattığı psikoaktif etkileri taklit etmek için tasarlanmı­ş sentetik uyuşturucu­ları ifade etmek için kullanılan bir kavram. Avrupa Birliği erken uyarı sistemi üzerinden tanımlanan yeni maddelerin yaklaşık yüzde 70’i son beş yılda tespit edilmiş maddelerdi­r. Bu maddeler yaşa dışı uyuşturucu­ların yasal ikameleri olarak pazarlanıy­orlar, uluslarara­sı uyuşturucu denetimler­inin kapsamında değiller ve bazıları ise olası yeni etkiler keşfetmek isteyen küçük grupları hedefliyor­lar. Ülkemiz, coğrafi konumu ve genç nüfusu nedeniyle uyuşturucu maddelerde­n doğrudan etkilenen bir ülke. Bunun yanında ülkemizde sentetik uyuşturucu­ların fiyat olarak ucuz olduğu ve bu maddelere ulaşmanın kolay olduğu vurgulanıy­or. Bu durumlar dikkate alınarak, polisiye önlemlerle, eğitim ve bilinçlend­irme çalışmalar­ının birlikte yürütülmes­i gerekiyor.” (İstanbul/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye