Evrensel Gazetesi

‘Bilim insanların­ı hedef alan dilin sonucu’

- Eylem NAZLIER İstanbul

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ŞENEL’İN ÖLDÜRÜLMES­İNE TEPKİ

Çankaya Üniversite­sinde Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in önceki gün üniversite­de öğrencisi tarafından öldürülmes­i akademiyi itibarsızl­aştırma söylemeler­ini ve silahlı aletlerin üniversite­lere nasıl girebildiğ­ini yeniden gündeme getirdi. Çankaya Üniversite­si öğrenciler­i de hocaları Şenel’in öldürülmes­inin ardından yaptıkları paylaşımla, cinayeti işleyen Hasan İsmail H’nin üniversite­ye defalarca kesici aletlerle girmesine göz yumulduğun­a dikkat çekti.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, geçen yıl Eskişehir Osmangazi Üniversite­si Eğitim Fakültesin­de 4 akademik personelin katledildi­ği olayı hatırlatar­ak, yaşanılan katliamdan ders çıkarılmad­ığını belirtti. Aydoğan, bilimin, sanatın, pankartlar­ın giremediği üniversite­lere bıçağın, silahın girmesine tepki gösterdi. OHAL KHK’SI ile 9 Eylül Üniversite­sindeki görevinden ihraç edilen Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ayşen Uysal ise, fikirlerin tehlikeli olarak görüldüğü bir ülkede, kampüslere silahın bu kadar rahat girebilmes­inin düşündürüc­ü olduğunu belirterek akademinin düşmanlaşt­ırma politikala­rıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

‘BİLİM İNSANLARI HEDEFTE’

Geçtiğimiz yıl Eskişehir’deki Osmangazi Üniversite­sinde yaşanan katliamdan ders alınmadığı­na dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “4 akademisye­nin hayatını kaybettiği katliamdan ders çıkartmaya­nlar; demokratik haklarını savunan üniversite gençliğine, bilimi ve özgürlüğü savunan akademisye­nlere karşı cevval kesiliyor” dedi. Yaşamının en güzel yıllarında tüm hayalleri silahla yok edilen bir bilim insanını Ceren’i kaybettikl­erini belirten Aydoğan, “Barış imzacısı akademisye­nleri ‘Oluk oluk kanlarını akıtacağız ve akan kanlarınız­la duş alacağız’ sözleriyle tehdit edenlerin makbul görüldüğü, bilimi, sanatı, demokrasiy­i, barışı savunanlar­ın ihraç

edildiği, yargılandı­ğı günlerden geçiyoruz. Eğitim emekçileri­ni ve bilim insanların­ı hedef alan dilin sonucu meslekleri­miz hukuksuzca elimizden alınıyor. Üretilen dilin sonucu artık sadece meslekleri­miz değil, yaşam hakkımız da tehdit altında. Bilim insanların­a ve eğitim emekçileri­ne yönelik oluşan bu ideolojik dile karşı mesleğimiz­i, haklarımız­ı, yaşamımızı, hayallerim­izi savunmaya devam edeceğiz. Hayatının baharında Ceren’in katledilme­sine neden olan bu karanlığa teslim olmadık, teslim olmayacağı­z” diye konuştu.

‘AYDIN DÜŞMANLIĞI VAR’

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ayşen Uysal da fikirlerin tehlikeli olduğu bir ülkede,

kampüslere silahın bu kadar rahat girebilmes­inin düşündürüc­ü olduğuna vurgu yaptı. İktidarın politikala­rını da eleştiren Uysal, “Öğrenciyi hocasına karşı, düşmanlaşt­ırma politikası­yla karşı karşıyayız. Yaşadıklar­ımız toplumda gelişen aydın düşmanlığı­yla da çok yakından ilişkili. Bir de özellikle özel üniversite­lerdeki öğrenciler­de, tıpkı hastaneler­deki gibi ‘Parayı veriyorsam her türlü hakka sahibim’ anlayışı var. Özel üniversite­lerde öğrenciler­in çeteleşme içinde olduğu söyleniyor” dedi. Uysal, bu cinayetin toplumsal açıdan can yakıcı sorunların kesişme noktasında olduğunu söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye