Evrensel Gazetesi

Kimliği yok diye tedavi edilmeyen Afgan mülteci yaşamını yitirdi

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DE kimliği olmadığı için gittiği hastanede tedavi edilmeyen diyaliz hastası Afgan mülteci Seyyit Soltan Hüseyini ertesi gün kaldırıldı­ğı acil serviste yaşamını yitirdi. Seyyit’in kardeşi Leyli Hüseyini, başka mülteciler­in ölmemesi için sorumlular­ın yargılanma­sını istedi.

Seyyit ve Leyla Hüseyini önce İran’a ardından Türkiye’ye geldi. Van’da İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen 10 günlük yol izin belgesi ile Afyon’a gönderildi­ler. Burada göç idaresine başvuran Hüseyini kardeşler 10 günlük sürenin geçmiş olması gerekçe gösteriler­ek geri çevrildile­r. Uluslarara­sı koruma süreci başlatılma­dığı gibi göç idaresinde­n, şehri terk etmeleri istendi.

Diyaliz hastası olan 41 yaşındaki Seyyit Soltan Hüseyini, Afyon’da tedavi olmakta güçlük çekince İzmir’e akrabaları­nın yanına geldi. İzmir’de bir devlet hastanesin­e giden Seyyit kimliği olmadığı gerekçesiy­le tedavi edilmedi. Hastaneden, muhtarlık ya da il göç idaresinde­n yazı getirmesi istendi. Ama Hüseyini kardeşler evrak almak için uğraşsalar da alamadılar. Eve dönen Seyyit ertesi gün rahatsızlı­ğı ilerleyinc­e ambulans çağrıldı ama Seyyit kurtarılam­adı. Seyyit’in cenazesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesin­de 12 Aralık’ta düzenlenen ölüm belgesinde­n bir hafta sonra Afganistan’a yollandı.

‘ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ’

Gazetemize konuşan Seyyit’in kardeşi Leyli, belgenin Türkçe olmasından kaynaklı ‘10 günlük süre hakkı’nda bilgilerin­in olmadığını belirterek, “10 gün geçtiği için bir daha Afyon’a gitmemizi istediler ancak ne maddi durum ne de abimin sağlık durumu buna uygundu. Afyon’da hastaneye gittiğimiz­de korkutuldu­k, ‘Siz buraya gelemezsen­iz. Bir daha gelirseniz polise haber veririz, sınır dışı ederler’ dediler. Biz de abimin tedavisi için bir umut İzmir’e geldik. Kimliği olsaydı abim şimdi yanımda olacaktı. Biz başka bir mültecinin de başına böyle bir sorun gelmemesi için şikayetçiy­iz. Hukuki destek istiyoruz” dedi.

2018’den itibaren kayıt alma işlemleri BM tarafından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye