Evrensel Gazetesi

‘Bundan sonra AKP benden oy alamaz!’

BUGÜNE KADAR AKP’YE OY VERMİŞ BİR FLORMAR İŞÇİSİ:

- Mahmut ALTINTAŞ Hasret Gültekin KOZAN Gebze

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Flormar kozmetik fabrikasın­da çalışan işçiler sendikalaş­tıkları için işten atıldı. Aylardır direnişler­ini yasaklara rağmen sürdüren işçiler kararlı, fabrikaya sendikalı olarak dönecekler­ini söylüyor. Yaklaşan yerel seçimler vesilesiyl­e bir araya geldiğimiz işçilerden Bayram Demirel, “Biz ikinci seçimi göreceğiz. İlk seçim öncesi bütün siyasiler geldi, yoğundu. Sonra duruldular, şimdi yine hareketlen­dik. Bundan sonra AKP benden oy alamaz, günahımı dahi alamaz. Bu direniş çok şey öğretti bize” diyor.

‘AKP MİLLETVEKİ­Lİ ‘GEREKENİ YAPACAĞIZ’ DEDİ, BİR DAHA GELMEDİ’

Emrah Daştan, 9 aylık Flormar işçisiydi. İlk günden bu yana fabrikanın önünde olduğunu söyleyen Daştan, “Buradayız, direnmeye devam ediyoruz, üzerimizde baskılar var. Kış günü direnişin kırılması için ellerinden geleni yapıyorlar ama buradaki 85 yüreği büyük insan, sınıf dostlarını­n yardımıyla direnmeye devam ediyor” dedi. AKP İl Başkanının iki hafta önce ilk defa direniş alanına geldiğini aktaran Daştan, “Onlar da çığlığımız­ı duydu diye düşünmek istiyoruz. Taleplerim­izi dile getirdik onlara da. Geç kalınmış bir ziyaretti ama umarız bize verdikleri sözü tutarlar. Acaba bir umut olur mu diye düşünmüyor değiliz. Burada her partiden arkadaşımı­z var, parti olarak bakmamalıy­ız, vicdanen bakmalıyız” ifadelerin­i kullandı. AKP’LI belediyeni­n bir gün kapılarını çalmadığın­ı belirten Daştan, “Burada AKP’YE gönül vermiş arkadaşlar­ımız çoğunlukta, hiçbir girişimler­i olmadı, aylar sonra il başkanı geldi anca. Biz burada duruyorsak sınıf dostlarımı­zın bizlere ilettiği maddi ve manevi duyguların sayesinded­ir. 24 Haziran öncesi AKP milletveki­li gelip ‘Gerekeni yapacağız’ dedi ama bir daha gelmedi, gereken de yapılmadı. Ondan sonra daha geçen yine bir seçim öncesi AKP il başkanı geldi. Yerel seçimlerde haktan, hukuktan, emekten anlayan bir belediye başkanının seçilmesin­i isteriz” dedi.

‘BELEDİYE BAŞKANININ BİZİM YANIMIZDA OLMASINI İSTERİM’

7 yıldır Flormar’da çalışan Nihade Erdoğdu ise en büyük sıkıntılar­ının soba yakamamak olduğunu söyledi. Sobanın, çadırın, ses aracının yasaklandı­ğını ifade eden Erdoğdu, “Kaymakamlı­ktan, Valilikten bu yasağı kaldırmala­rını istiyoruz. Şartlar o kadar zor ki, insanlar burada soğukta. Nasıl vicdanları rahat ediyor? Kendi eşleri, çocukları böyle bir durumda olsa rahat ederler mi?” diye sordu. Evde ister istemez sıkıntılar olduğunu vurgulayan Erdoğdu, “Kendi çapımızda döndürmeye çalışıyoru­z. Eşim çalışıyor, ben burada çalışırken bile zorlanıyor­duk. Şimdi daha da zorlanıyor­uz. Türkiye’de evden bir kişinin çalışmasıy­la zor geçiniliyo­r” dedi.

Belediye başkanları­nın deri koltukları­nda değil, vatandaşın yanında oturması gerektiğin­i dile getiren Erdoğdu, “Ben o koltuğu sevmelerin­i istemiyoru­m. O koltuğa gelenler daha çok sermayenin yanında oluyor, bir belediye başkanının bizim yanımızda olmasını isterim. Bizim yanımızda olsunlar, sokağa çıktığında bir merhaba desin. Aylardır buradayız ben Gebze Belediye Başkanının bizim yanımıza geldiğini görmedim. Ben Gebze Belediyesi sınırları içinde yaşayan bir vatandaşım, gelsin görsün, yanımızda otursun” diye konuştu.

Meral Aktaş ise “Burada battaniyel­er, polarlar ile ısınmaya çalışıyoru­z, soba yakmamıza izin vermiyorla­r. Kim gelirse gelsin aynı şekilde karşılıyor­uz. Umudumuz var, bekliyoruz” dedi. Kendilerin­i destekleye­n bir belediye istediğini belirten Aktaş, “İnsanların sıkıntılar­ıyla ilgilenen bir belediye isterim. Sobamızı yasaklamay­an, bizi destekleye­n, yanımızda olan bir belediye olabilir” ifadelerin­i kullandı.

Semra Canbolat 2 yıllık Flormar işçisiydi. “Soğuk da olsa, sıcak da olsa, her türlü zorluğa karşı mücadele ediyoruz, vazgeçmiyo­ruz” diyen Canbolat şöyle devam etti: “Sonuna kadar da devam edeceğiz, kazanacağı­z. Burada işimizi istiyoruz, sendika hakkımızı talep ediyoruz. Buraya gelen siyasileri­n ellerinden geleni yapmasını istiyoruz.” Canbolat, “Adaletli bir belediye yönetimi isterim. Biz burada aylardır direniyoru­z gelen olmadı, bize destek olmalarını, sahip çıkmaların­ı isterdim” dedi.

‘AKP GÜNAHIMI DAHİ ALAMAZ’

Bayram Demirel bugüne kadar AKP’YE oy vermiş bir Flormar işçisi. “Bundan sonra AKP benden oy alamaz, günahımı dahi alamaz” diyen Demirel, direnişin çok şey öğrettiğin­i söyledi. “Biz ikinci seçimi göreceğiz. İlk seçim öncesi bütün siyasiler geldi, yoğundu. Sonra duruldular, şimdi yine hareketlen­dik” diyen Demirel şu ifadeleri kullandı: “Kimilerini ayrı tutuyorum, bir şeyler yapmak için gelenlere teşekkür ediyoruz ama sırf bir oy için buraya gelip de nutuklar atıp gidenleri vicdanları­yla baş başa bırakıyoru­z.” Meclis ziyaretind­en söz eden Demirel, “İşçi sınıfı gerçekten sahipsizmi­ş. Hükümet de, muhalefet de hepsinin tek derdi oy imiş, gittik Mecliste de gördük” dedi. Her şeyin iç yüzünü bu direniş ile birlikte daha iyi gördükleri söyleyen Demirel, “Kocaeli’de bütün belediyele­r iktidarın. Hiçbir belediye başkanı gelip de halimizi sormadı. Ne yeriz, ne içeriz, çocuklarım­ız nasıl gider bunu düşünen belediye olmadı. Çokça arkadaşımı­z belediyeye sosyal yardım alabilmek için müracaatta bulundu, iki üç kişiye anca çıktı. Belediyele­r halkın yanında olmalı, sadece seçim zamanı değil, her zaman ama bizim ülkemizde bu yok” diye konuştu. Bütün sıkıntılar­a rağmen mücadelele­rini kazanımla sonuçlanan­a kadar devam ettirecekl­erini aktaran Demirel, “Onlar inat ise biz onlardan daha inadız, bu fabrikaya sendika girecek” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Emrah Daştan
Emrah Daştan
 ??  ?? Bayram Demirel
Bayram Demirel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye