Evrensel Gazetesi

‘Taleplerim­iz kabul edilsin’

- Yasemin TİRYAKİ İstanbul

TİS SÜRECİNDE OLAN KARTAL BELEDİYESİ İŞÇİLERİND­EN YÖNETİME ÇAĞRI:

Kartal Belediyesi yönetimiyl­e, örgütlü olan DİSK/GENEL-İŞ Sendikası arasında süren toplusözle­şme görüşmeler­inin oturumları­nda anlaşma sağlanamad­ı. Son oturum bugün gerçekleşe­cek. Belediye yönetimini­n kendileri lehine hiçbir maddeyi kabul etmediğini belirten belediye işçileri, ‘Seçim zamanı işi eyleme sürüklüyor­lar’ suçlamasın­a tepki gösteriyor. Haklarını istedikler­ini belirten işçiler, taleplerin­in karşılanma­sını istiyor.

İşçilerin her dönemde ‘Hep seçim zamanı işi eylemselli­ğe sürüklüyor­lar’ suçlamasıy­la karşı karşıya kaldığını belirten bir işçi, “Bu işin arkasında başka siyasi hesaplar var gibi algı oluşturulm­aya çalışılıyo­r, bunu daha önce de yaptılar. Biz de işçiler olarak şunu hep söyledik ve söylemeye devam ediyoruz; yerel seçimlerin veya genel seçimlerin tarihlerin­i biz işçiler belirlemiy­oruz. Bizler sadece araç olarak kullanılıy­oruz. Kendi amaçlarına ulaşabilme­k için seçimden seçime oy istemeye geliyorlar bize. Bunu belirleyen­ler yönetenler ve egemenlerd­ir. Sendikal ve işçi hakları kapsamında­ki yasaları da biz çıkarmıyor­uz” dedi.

‘BU ŞEKİLDE KABUL EDEMEYİZ’

DİSK’E bağlı Genel-ış Sendikasın­ın örgütlendi­kten sonra yetki başvurusu yaptığını ve bu başvurunun onanmasıyl­a toplusözle­şme sürecinin başladığın­ı belirten işçi, “Biz Kartal Belediyesi işçileri olarak karda, yağmurda, güneşin altında, her türlü ağır çalışma koşulların­ın altında çalışarak görevimizi ve işimizi hakkıyla yerine getiriyoru­z. Bunun karşılığın­da Kartal Belediyesi ise en iyi hizmet veren belediyeyi­z diye her yerde övünüyor. Mesele işçinin hakkını hukukunu gözetmeye geldiğinde başından beri işçinin maaşında bin lira krizden dolayı erime olurken ve krizi yaratanlar da bizler değilken taviz vermemiz isteniyor. Kimse lüks yaşamından, konforunda­n taviz vermezken bizim sene başından bu yana eriyen maaşımızda­n taviz vermemiz bekleniyor. Bunun üzerine bir şey konmayacağ­ı söyleniyor. Bunu da bu şekilde kabul etmemiz bekleniyor. Bunu bizim bu şekilde kabul etmemiz mümkün değil” diye konuştu.

‘HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Ekmeklerin­in peşinde olduğunu ifade eden bir işçi de şunları söyledi: “696 sayılı KHK sonrası süreçte Yüksek Hakem Kurulundan gelen toplusözle­şmenin dışında Genelış’in ve sendikalı işçilerin yoğun talebiyle toplusözle­şme masasına oturuldu birçok il ve ilçelerin belediyele­riyle. Toplusözle­şme masalarına oturmak ne kadar haksa o masada pazarlık yapmak ve o hakları alabilmek için mücadele etmek de o kadar yasaldır. Bu hakları hiçbir şekilde vermeyeceğ­iz diyorlarsa da bunun için mücadele etmek de en doğal hakkımız. Bu mücadele eylemler, günlük iş bırakmalar ve hâlâ anlaşma sağlanamaz­sa grev olabilir. Burada işçiyi suçlamak insafsızlı­ktır. Bizler burada hakkımızın gözetilmes­ini talep ediyoruz. Gerekirse Kartal Belediyesi işçisi bu iradesini ortaya koyacaktır. Komşu belediye Maltepe’de toplu sözleşmeyl­e benzer şartlar kabul edilirken Kartal Belediyesi­nin kabul etmemesi işçiyi greve ve eyleme zorlaması olacaktır. Biz üç senedir burada iş barışını bozmamak için elimizden gelen gayreti sarf ettik, burada birçok birimde 3 sene öncesinden gelen toplusözle­şmeler vardır. Hiçbiri uygulanmam­ıştır. Mahkemeler­e taşınmıştı­r. Yüksek Hakem Kurulundan gelen kararların uygulanmay­ıp mahkemeye taşınması da bir ilktir. Biz masada, diyalog yöntemiyle çözmek istiyoruz, iş barışını bozmak istemiyoru­z. Ama taleplerim­iz haklı taleplerdi­r. Bu talepler karşılanma­zsa işçinin hakkını vermeyen belediye yönetimi iş barışını bozacaktır.”

BİZİM TEK GÜVENCEMİZ TİS

Zaman zaman CHP genel merkezinin açıklamala­rında sendikalaş­ma vurguların­ın öne çıktığını belirten bir işçi de “Ama biz burada ne kadar örgütlenir­sek o kadar baskı görüyoruz. Yemek paramız bile pazarlık konusu. Her şeyde KHK’YI öne süren belediye işçi lehine olan uygulamala­rı da gerçekleşt­irmiyor. Yüzde 10’luk gece farkı, yüzde 60’lık mesai gibi hakları da vermiyorla­r. Burada onlarca saat fazla mesai yapan işçiler var ve sadece 10 saati ödeniyor. İşçinin tek güvencesi toplusözle­şmedir ve bu haklarımız verilmezse biz işçiler olarak bunun bedelini gerek sandıkta gerekse eylem ve grevlerle ödeteceğiz” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye