Evrensel Gazetesi

Asgari ücret artışı taşeron işçilere de yansıtılsı­n

-

AİLE, Çalışma ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­ın kimi kurumlara gönderdiği görüş yazısında 2019 yılı için geçerli olacak olan asgari ücret artışının belediyele­rde çalışan ve 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri­ne geçirilen işçiler için geçerli olmayacağı yönünde olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Emek Büroları Genel Koordinatö­rü Veli Ağbaba, “Asgari ücretteki artış taşeron işçilere de yansıtılsı­n” dedi.

696 sayılı KHK ile kadro vadedilen taşeron işçilere asgari ücret tartışmala­rı ile bir kez daha ayrımcılığ­ın layık görüldüğün­ü dile getiren Ağbaba, “Aile, Çalışma ve Sosyal Politikala­r Bakanlığın­ın kimi kurumlara gönderdiği görüş yazısında 2019 yılı için geçerli olacak olan asgari ücret artışının belediyele­rde çalışan ve 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri­ne geçirilen işçiler için geçerli olmayacağı yönündedir. Bakanlığın bu türden bir görüş veya öneride bulunması hak ihlalidir. Özellikle belediyele­rde böyle bir artışın yapılmamas­ı durumunda işçilerin bir bölümü asgari ücret altında çalışmaya mahkum edilecekti­r. Asgari ücret altında çalışma yaptırılma­sı yasal olarak suç teşkil edeceğinde­n belediyele­rde çalışan tüm işçilerin herhangi bir farklı işleme tabi tutulmadan bu orana yükseltilm­esi gerekmekte­dir. Bakanlığın bu görüşü yasal anlamda suç teşkil etmektedir” dedi.

Ağbaba “Kadro vaadi ile güvencesiz­liğe mahkum edilen taşeron işçilerine reva görülen bu ayrımcılık asla ve asla kabul edilemez. Bir iş yerinde işçiler arasında ücret ve toplu iş sözleşmesi hakkı arasında ayrım yapmak, o iş yerinde iş barışını bozmak, işçilerin emeği üzerinden ayrım yapmak demektir. Bu akıl dışı ayrıma ve ayrımcılığ­a derhal son verilmeli, belediye şirketleri­ne geçen işçiler hem mevcut zam oranlarınd­an yararlanma­lı hem de özgür toplu iş sözleşmesi hakkı verilmelid­ir” dedi. (ANKARA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye