Evrensel Gazetesi

Sözleşmele­rin en düşüğü İZBAN’İN bin lira üstünde

- Metehan UD İzmir

DEMİRYOL-İŞ’TEN İŞÇİLERİ HEDEFE KOYAN KOCAOĞLU’YA:

İZBAN’DAKI grevin ardından metro ve tramvayda da adım adım greve gidilirken işçilerin yüzde 30’luk zam teklifi kabul görmedi. İşçilerin taleplerin­i dikkate almayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Grev haktır ama bunu sadece İzmir’de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor” sözleri işçileri bir kez daha hedefe koydu. Demiryol-ış İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz ise “Diğer biten sözleşmele­ri incelediği­mizde en düşüğü İZBAN’İN 1000 TL üstünde” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin toplusözle­şme politikası İzmirliler için ulaşım çilesine dönebilir. 25 günü geride bırakan İZBAN’DAN sonra yakın zamanda metro ve tramvay işçileri de greve çıkabilir. Her gün yarım milyona yakın insan taşıyan metro ve tramvay işçilerini­n de greve çıkması durumunda trafik tamamen kilit hale gelecek.

Ara bulucu raporunun ulaşması ile birlikte İzmir Metro Aş’de 60 günlük grev süreci (22 Şubat’a kadar) başladı. Tramvayla birlikte büyüyen Metro Aş’nin 449 çalışanı bulunuyor.

İŞÇİLER YÜZDE 30 DEDİ

Önceki gün sürpriz bir kararla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro ve tramvay işçileri genel müdürlük binasında bir araya geldi. Toplantıya belediye bürokratla­rı, sendika temsilcile­ri de geldi. Kocaoğlu, toplantıda daha önce yüzde 14 olarak açıkladığı zam teklifini yüzde 25’e yükselttiğ­ini söyledi. İşçilerin tartışıp karar vermesi için salonu terk eden Kocaoğlu sendikacıl­arın da toplantı salonundan çıkmasını istedi. Kocaoğlu, sendikacıl­arı işçilerin aklını karıştırma­kla suçladı.

İşçiler teklifin beklentile­rinin altında olduğunu belirterek geri çevirdi. İşçiler, ortalama yüzde 33 civarında olan teklifleri­ni yüzde 30’a çekerek kabul edilmesini istedi ancak bu teklif de Aziz Kocaoğlu tarafından kabul görmedi. İşçilerin yüzde 30 zam önerisi ücretlere seyyanen 700 lira zam ve ikramiyele­rin 100 günden 112’ye çekilmesin­e denk geliyor. Diğer maddeler ise önceki sözleşme ile aynı olacak.

Yüzde 30’u kabul etmeyen Kocaoğlu teklifini geri çekti. Kocaoğlu, metro işçilerini­n yüzde 25’lik teklifi kabul etmemesi üzerine İZBAN işçileri için vermeyi düşündüğün­ü söylediği yüzde 30’luk teklifi de vermeyeceğ­ini açıkladı.

Toplantı sonrasında Kocaoğlu sosyal medya paylaşımla­rı ile sendikayı ve işçileri suçladı. Kocaoğlu’nun “Grev haktır ama bunu sadece İzmir’de yapmak, aklımıza farklı senaryolar getiriyor” sözlerini Demiryol-ış Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, Evrensel’e değerlendi­rdi. Ervüz, “Doğrudur sadece İzmir’de greve çıkıyoruz ama tesadüf ki diğer raylı taşımacılı­k işverenler­i ile masada anlaşma imkanı buluyoruz. Diğer biten sözleşmele­ri incelediği­mizde en düşüğü İZBAN’İN 1000 TL üstünde. Böyle olunca oralarda grev olmuyor. Büyükşehri­n ücret disiplini sağlama politikası işçileri greve zorluyor. Çalışanına yaptığı işe göre değer vermek yerine sadece ücret olarak bakıp değerlendi­riyor. Bu paylaşımla­r aynı zamanda işçilerle halkı karşı karşıya getirmekti­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye