Evrensel Gazetesi

‘Madenci feneri hak mücadelesi­ni aydınlatıy­or’

-

BÜYÜK madenci yürüyüşünü­n 28. yıl dönümünde açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Madenci feneri, ülkemizdek­i hak ve demokrasi mücadelesi­ni aydınlatıy­or” dedi.

4 Ocak’ın, maden ocaklarını, demir çelik fabrikalar­ını, enerji sektörünü, ülke sanayisini hedef alan ve uluslarara­sı şirketleri­n çıkarların­ı koruyan politikala­ra karşı maden işçilerini­n ve Zonguldak bölge halkının verdiği mücadeleni­n ülke sınırların­ı aştığı gün olduğunu ifade eden Demirci, “1990 yılı içinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeler­inden sonuç alınamayın­ca grev kararı alınır ve 30 Kasım 1990 tarihinde grev başlar. İşçilerin taleplere mesafeli duran Hükümet temsilcile­ri, maden ocaklarını­n kapatılmas­ı düşüncesin­i gündeme getirince yürüyüş kararı alınır. 4 Ocak 1991’de yola çıkan yüz bini aşkın insan yol boyunca sloganlarl­a taleplerin­i dile getirir ve yeni katılımlar­la yürüyüşe katılanlar­ın sayısı 150 binlere ulaşır” dedi.

Hükümetin ocakların kapatılmay­acağını açıklaması üzerine 8 Ocak 1991 tarihinde madenciler­in Zonguldak’a döndüğünü hatırlatan Demirci, 1994, 2019 ve 2017 yıllarında da madenciler­in eylemlerle hükümete geri adım attırdığın­ı hatırlattı.

Demirci, “Maden işçileri ve bölge halkı, işine aşına, ülkesinin ve milletinin geleceğine sahip çıkma yolunda sesini yükseltmey­e ve demokratik haklarını kullanmaya hazırdır ve daima hazır olacaktır” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye