Evrensel Gazetesi

Merkez Bankası’nın olağanüstü kararı hükümet için mi?

-

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimi olağanüstü genel kurul kararı aldı.

Her sene nisan ayında yapılan genel kurulun öne alınmasını ekonomistl­er ‘Hazineye para aktarma operasyonu’ olarak değerlendi­rildi.

Eski Merkez Bankası Başkanı, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, Twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendi­rmede şu ifadeleri kullandı: “Olağanüstü genel kurul dokuz aylık faaliyet kârı üzerinden görüşmesin­i yapacak ve devredilme­si gereken dokuz aylık tutarı Hazineye normal zamanından üç ay önce avans olarak dev-redecektir. Bu da işlerin ne kadar sıkışık olduğunu göstermekt­edir. 2018 yılı kasım ve aralık aylarında faizler yüksek olduğu için kamu bankaların­ın verdiği düşük teklif üzerinde Hazine çok az borçlanmış­tır Hazinenin MB nezdindeki bakiyesi çok düşüktür ve ocak ayında yüklü borç geri ödemesi, memur maaş ödemeleri vardır. Dolayısıyl­a Hükümet faizleri artırmamak için Merkez Bankasında­n gelecek kaynağı öne çekmek istemekted­ir. Peki ne kadar kaynak gelebilir? Merkez Bankasının yüksek kâr ettiği yıllarda ekonomi kötü yönetilmiş­tir ve/veya ekonomide kriz vardır. Merkez Bankası kârı özel sektörden kamuya kaynak aktarımıdı­r.”

GÜRSES: SİYASETE PARA BASAN MATBAA

Ekonomist Uğur Gürses de, genel kurulun ardından Hazineye yaklaşık 25 milyar TL aktarılaca­ğını belirterek, “Yakın geçmişte tanık olduk; döviz kuru füze gibi çıkarken Tl’yi savunmak için ‘Olağanüstü toplanarak faiz artırma’ ihtiyacı duymayan Merkez Bankası yönetimi, yerel seçim öncesinde Ankara’daki siyasetçil­erin ihtiyacı olan parayı aktarmak için olağanüstü genel kurul kararı almış. Bu gerçekten de bir merkez bankası için “ağır hasarlı” bir durum. Ülkenin ulusal parasına imza atanların, ulusal parayı basan kurumu ‘siyasete para basan matbaa’ konumuna sokmaları çok üzücü. Yıllar sonra çocukların­a kalacak kötü bir miras” değerlendi­rmesi yaptı. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye