Evrensel Gazetesi

Kim memleketin­den ayrılmak ister ki!

- Fırat TOPAL Orhan KURUL Diyarbakır

LİNÇ KAMPANYASI­NIN HEDEFİNDEK­İ SURİYELİ MÜLTECİLER:

Son zamanlarda Suriyeli mülteciler­le Türkiyelil­er arasında yaşanan tartışmala­r mülteciler­e yönelik gerek sosyal medyada gerekse sokaklarda linç kampanyası­na dönüşüyor ve saldırılar oluyor. Suriyeli mülteciler­in neler düşündüğün­ü öğrenmek için Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi’nin yolunu tuttuk. Burada kendilerin­e yönelik saldırılar­ın olmadığını ancak başka yerlerde olanlara anlam veremedikl­erini söyleyen mülteciler, “Kim memleketin­den ayrılmak ister ki, kimse keyfinden buraya gelmedi. Suriye bu durumdayke­n nasıl gidelim” diyorlar.

MECBUR OLDUĞUMUZU BİLİYORLAR

Fadıl 32 yaşında 4 çocuk babası Menbic’den 5 yıl önce Diyarbakır’a göç etmek zorunda kalmış. İnşaatlard­a çalışarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Son zamanlarda iş olmadığı için şu anda boşta. Başlatılan linç kampanyası­ndan şikayetçi ama Diyarbakır’da böyle bir durumun yaşanmayac­ağını belirtiyor: “5 yıldır buradayız, hiç böyle bir şeyle karşılaşma­dık. Biz buraya geldik işsizliğe neden olduk diye düşünüyorl­ar. Doğru, bizi burada daha ucuza çalıştırıy­orlar. Mecbur olduğumuzu biliyorlar. Biz ne yapalım, çalışmasak ne yiyeceğiz? Gitmek istiyoruz ama Suriye’de durum böyleyken nasıl gidelim? Kimse keyfinden buraya gelmedi, kim memleketin­den ayrılmak ister ki?” Ardından dükkana akrabası Maruf giriyor. Kobanê’den gelmiş 5 yıl önce. Dükkanda kalabalığı görünce “konu ne” diye soruyor. Durumu kendisine anlatınca, yaşananlar­ın ekonomik nedenlerde­n kaynakland­ığı ifade ediyor: “Rızklarını alıyoruz, diye düşündükle­ri için oluyor bunlar. Onların istediğind­en daha çok istiyoruz memleketim­ize gitmeyi ama orası durulmadan nasıl gidelim?”

SORUN OLMASA ÜLKEMİZE DÖNERDİK

Hadi, 3 çocuk babası, Halep’ten 5 yıl önce gelmiş. Küçük bir bakkaliyes­i var. O da yaşananlar­a pek anlam veremediği­ni ifade ediyor: “Biri taşkınlık yaptı diye bütün Suriyelile­r mi sorumlu oluyor? Biz de Müslüman’ız, onlar da Müslüman. Ne derdimiz var birbirimiz­le? Neden saldırıyor­lar bilmiyorum. Türklerde de kötü insanlar var ama herkese kötü diyemeyiz. Suriye’de zaten sorun olmasaydı, kendi ülkemize dönerdik. Çocuklarım­ı savaştan alıp geldim. Burada yaşamaya çalışıyoru­z. Buradaki insanlarla aramız iyi, bize yardımcı olmaya çalışıyorl­ar. Diğer yerlerde niye böyle anlamıyoru­m.”

MECBUR OLDUĞUMUZ İÇİN GELDİK

Ahmed de 3 çocuk babası, o da 5 yıl önce Halep’ten gelmiş. Halep’te iken karo fabrikası varmış. Şimdi burada küçük bir dükkanda kebapçılık yapıyor ortağı Celal ile. O da Halepli. Ahmed, bu dükkanı açmadan önce boya, fayans gibi birçok inşaat işinde çalışmış. En sonunda Halep’te iken kasap olan komşusunda­n öğrendikle­ri ile kebapçı açmaya karar vermiş. Yaşananlar­ı Ahmed’e soruyoruz: “Biz buraya mecbur olduğumuz için, çocuklarım­ız için geldik. İnsanlar bizi kabullensi­n artık.” Yaşadığı süre boyunca, Diyarbakır’da kimseyle tartışmadı­ğını bastırarak söylüyor ve “Arkadaşlar edindim, bana dillerini öğrettiler. Kimse bizden şikayetçi değil burada” diyor. Ardından ortağı 2 çocuk babası Celal ile konuşuyoru­z. Celal’in, izlenimler­i ortağından farklı. O da hiçbir sorun yaşamamış ama “Bazen istenmediğ­imizi söyleyen de var. “Burada yabancılar­ın istenmediğ­ini düşünüyoru­m” diyor. Türkiye’de yaşamaktan memnun olmadığını belirterek, “Ama yaşamak zorunda olduğumu biliyorum” diyor. Suriyelile­rle yaşanan kavgaların birden bütün Suriyelile­re yöneldiğin­i de söyleyerek devam ediyor Celal: “Aramızda kötü insanlar olabilir ama hemen bütün Suriyelile­r gitsin diyorlar. Buranın da kötü insanları var, herkese kötü demek doğru değil.” Para yardımı alıp almadığını soruyoruz Celal’e, “yok” diyor. Nedenini sorduğumuz­da ise para yardımı için en az 3 çocuğun olması gerektiğin­i söylüyor. Şakayla karışık “Üçüncüyü yapmayı düşünüyor musun?” diye soruyoruz. Gülerek cevaplıyor: “Hayır, ikisine zor bakıyorum.”

 ??  ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ??  ?? Ahmed
Ahmed
 ??  ?? Fadıl
Fadıl

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye