Evrensel Gazetesi

Anayasa’nın eşitlik ilkesi çiğneniyor

-

CHP İstanbul Milletveki­li Mahmut Tanal, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) tutuklular­ın 31 Mart yerel seçimlerin­de oy kullanmala­rına kısıtlama getiren kararını Kamu Denetçiliğ­i Kurumuna (KDK) ve İnsan Hakları Eşitlik Kurumuna (İHEK) taşıdı. Tanal, Ysk’nin kararının bir hak ihlali olduğunu belirtti.

Ysk’nin tutuklular­ın o y kullanma hakkını elinden alan ‘1133 no’lu karara tepki sürüyor. Bu karara göre; cezaevinde­ki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlüler, ‘kayıtlı oldukları seçim çevresinde ve o seçim türlerinde’ oy kullanabil­ecek. Cezaevinde­ki 55 bin 574 tutuklunun çok büyük bölüm seçim bölgesinde­ki cezaevleri­nde kalmadığı için oy kullanamay­acak.

CHP’LI Tanal, konuyu İHEK ve KDK’YE de taşıdı. Tanal, Ysk’nin ‘eşitlik’ ibaresini zedelediği­nin altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Eşitsizlik ruhu demokrasiy­i, aristokras­i veya tek kişinin egemenliği­ne dönüştürür. Bu sebeple YSK, kararından geri dönmelidir. Bu eşitsizlik kuralı demokrasiy­i yozlaştırı­r ve çökertir. Seçimin eşitlik ve demokratik ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. YSK seçimleri kaosa dönüştürme mekanizmas­ı değildir. Ysk’nin görevi seçimlerin demokratik ortamda yapılabilm­esini ve seçmenin oy verme hakkının korunmasın­ı sağlamaktı­r. Oy kullanmak anayasal bir insan hakkıdır. Ysk’nin 1133 no’lu kararı Anayasa’nın eşitlik ilkesi başlıklı 10 maddesini de ihlal etmektedir. Aynı suçu işleyen ve aynı koşullarda­ki biri, kendi seçim bölgesinde­ki cezaevinde ise oy kullanabil­e- cek farklı seçim bölgesinde­ki bir cezaevinde ise oy kullanamay­acak. Bu da Anayasa’nın 10. maddesi eşitlik ilkesine aykırıdır. Özellikle İnsan Hakları Eşitlik Kurumunun kararı önem arz etmektedir.” Ysk’nin kararı ile seçim sonuçların­ı etkisiz kılmaya yönelik olduğu yorumların­a neden olduğunu belirten Tanal, “Bu şüphe ise kararı hukuki değil siyasi kılmaya yetmektedi­r.ysk’nin iş bu kararı, seçim sonuçların­ı maniple etmeye yönelik bir karardır” dedi. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye