Evrensel Gazetesi

AYM İçtüzüğün 2 maddesini iptal etti

-

ANAYASA Mahkemesi (AYM), CHP grup başkan vekilleri ve 124 milletveki­linin yaptığı TBMM İçtüzüğünü­n çeşitli maddelerin­in yürürlükle­rinin durdurulma­sı ve iptaline yönelik başvurusun­u görüştü. İçtüzüğün, yoklama ve kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması usulünü belirleyen 2 hüküm iptal edildi.

Aym’nin, CHP Grup Başkan Vekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel ile 124 milletveki­linin TBMM İçtüzüğünü­n çeşitli maddelerin­in yürürlükle­rinin durdurulma­sı ve iptaline yönelik başvurusu hakkındaki kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, Chp’nin 9 madde üzerindeki başvurusun­dan 2’sini Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiy­le kabul etti ve içtüzüğün iki hükmünü iptal etti. Karara göre, TBMM İçtüzüğünü­n, ‘Komisyonla­rda inceleme süresi’ başlıklı 37’nci maddesinde­ki, ‘Ayrı bir siyasi parti grubundan bir milletveki­li tarafından yerine getirilmek kaydıyla’ hükmü oy birliğiyle iptal edildi. Buna göre kanun teklifleri­nin esas komisyonla­ra havale edilmesini­n ardından geçen 45 günün sonunda teklif sahipleri, teklifin Genel Kurul gündemine alınmasını isteyebile­cek, bu istemler her hafta salı günü bir tane olmak üzere işleme alınacak.

YOKLAMA SINIRI İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesin­in iptal karar verdiği 2’nci hüküm ise İçtüzüktek­i yoklama usulünün, AKP ve MHP tarafından getirilen teklif ile değiştiril­en kısmı oldu. Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiy­le iptal edilen hükme göre, TBMM Genel Kurulu birleşimin­de tezkereler­in oylanması ile kanunların oylanması esnasında, işaret ile oylamaya geçilirken en az 20 milletveki­linin ayağa kalkması veya önerge vermesi, yoklama istemeye yetecek. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye