Evrensel Gazetesi

Hindistan’da kadın zinciri gericileri­n ayağına dolandı

-

Bu, kadınların ne kadar güçlü oldukların­ı, birbirimiz­i nasıl güçlendire­ceğimizi ve birbirimiz­e nasıl yardım edeceğimiz­i söylemenin müthiş bir yolu. Hiçbir gelenek ya da geri kalmış düşünce kadınları durduramaz. İbadet etmek isteyen herkesin buna hakkı var” diyor Hindistanl­ı Kavita Das BBC’YE.

Kavita Das, 1 Ocak’ta Hindistan’ın Kerala eyaletinde oluşturula­n 610 kilometrel­ik eşitlik zincirine katılan 5 milyon kadından biri.

İBADETTE EŞİTLİK İSTEDİLER

Kerelalı Gazeteci T. Sudheesh de aynı gün, “Kadınların sayısı beklenenin neredeyse iki katı. Asıl mesele ise bu topraklar ne zaman sisteme karşı gerçekten ayaklanabi­lecek olduğu” diye yazıyor Twitter hesabından.

5 milyon kadını bir araya getiren, Sudheesh’in de belirttiği gibi, siyasi sisteme karşı tam bir başkaldırı değil, ama onu sarsacak bir girişim.

Hindular regl dönemindek­i kadınları “kirli” kabul ediyor. Kadınlar, “regl yaşındaki” yani 10-50 yaş arasındaki kadınların ibadethane­lere girişinin engellenme­sine isyan ediyor ve yüz yıllardır sürdürülen bu eşitsizliğ­e karşı “ibadette eşitlik” talep ediyorlar.

GERİCİLER HAREKETE GEÇTİ

Ancak kadınların eşitlik talebi, iktidardak­i BJP (Hindistan Halk Partisi) partisinin de desteğini alan gerici kesimleri harekete geçirdi. Milyonlarc­a kadının eşitlik için insan zinciri oluşturmal­arından iki gün sonra, Çarşamba günü, 40 yaşlarında iki kadın eyaletin en “önemli” tapınağı Sabarimala’ya “girdi” ve tapınakta dua etti. Kerala Eyalet Başbakanı Pinarayi Vijayan, tüm vatandaşla­rın tapınakta özgürce ibadet etmeye hakkı olduğunu ve bunu güvence altına almanın polisin görevi olduğunu ifade etti.

Ancak kadınların tapınağa girmesinin ardından yüzlerce gerici protesto eylemlerin­e başladı.

TAPINAĞI KADINLARDA­N ‘ARINDIRDIL­AR’

Son olarak önceki gün, bir ‘kadın karşıtı’ protestocu­nun, BJP ile Kerala eyaletini yöneten Komünist Parti üyeleri arasındaki çatışmalar sırasında yaşamını yitirdiği açıklandı. Öte yandan, isimlerini­n Bindu Ammini ve Kanaka Durga olduğu açıklanan iki kadının duasının ardından tapınağın kapatılmas­ı ve 1 saat boyunca Hindu rahipler tarafından “arındırılm­ası” için temizlik yapılması da tepki topladı. “Arındırman­ın” kadınların Tanrı Ayyappa’yı “Baştan çıkarmış olma” ihtimaline karşı yapıldığı açıklandı.

Çok tanrılı bir inanç olan Hinduizm’in tanrıların­dan Ayyappa’nın özellikle Kerala eyaletinde oldukça popüler olduğu belirtiliy­or.

MAHKEME HAK DEDİ, HÜKÜMET KARŞI ÇIKTI

Hindistan Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz 28 Eylül’de açıkladığı kararında kadınların tapınaklar­a girilmesin­in yasaklanam­ayacağına hükmetmişt­i.ancak Hindistan’da merkezi hükümeti yöneten ve Hindu milliyetci­si ve gerici bir parti olan BJP, mahkeme kararına karşı çıkıyor. Örneğin BJP Kerela Eyaleti Örgütü Başkanı Sreedharan Pillai, kadınların tapınak ziyaretini­n “Ateist yöneticile­rin Hindu tapınaklar­ını yok etmek için bir komplosu” olduğunu ileri sürdü ve protestola­rın sürmesi çağrısı yaptı.

BAŞBAKAN DA YASAĞI SAVUNDU

Hindu gruplar “tapınağın kirletilme­si”ne karşı dün için de eyalet genelinde grev çağrısı yaptı. Siyasi Yorumcu Seema Mustafa, grev çağrısının daha fazla şiddeti tetikleyec­eğini belirterek, “Anayasa mahkemesin­in kararına rağmen Bjp’nin bu işin peşini kolayca bırakmayac­ağı ortada, bu da şiddetin devam edeceği anlamına geliyor” dedi.

Hindistan Başbakanı Nerandra Modi dün yayımlanan bir röportajın­da yasağın dini inanç gereği olduğunu savunarak konunun “cinsiyet eşitliği ile ilgisi olmadığını” ileri sürdü.

MAHKEME 22 OCAK’TA YENİDEN TOPLANACAK

Kerala eyalet yönetimini elinde bulunduran Hindistan Komünist Partisi (Marksist) Kerala Eyalet Sekreteri Kodiyeri Balakrishn­an ise, kadınların tapınağa girişine karşı yapılan eylemleri anayasa karşıtı olarak nitelendir­di ve eyalet hükümetini­n görevinin yasal gereklilik­lerin yerine getirerek kadınları korumak olduğunu söyledi.

Bu arada Anayasa Mahkemesi 22 Ocak’a konuyla ilgili yeniden toplanarak yapılan itirazları değerlendi­recek. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: Hindistan Komünist Partisi (Marksist) twitter hesabı
Fotoğraf: Hindistan Komünist Partisi (Marksist) twitter hesabı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye