Evrensel Gazetesi

Trump’tan Kürt mesajı

-

ABD Başkanı Donald Trump, önceki günkü kabine toplantısı­nda, Suriye’den çekilme kararına ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Trump, “Belli bir süre içinde Suriye’den çekileceği­z. Suriye’den çekilsek bile Kürtleri korumaya devam etmek istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

New York Times gazetesini­n, kendisinin, ABD Savunma Bakanlığın­a (Pentagon) 4 ay içinde Suriye’den çekilme talimatı vereceği iddiasına yanıt veren Trump, “Çekilme konusunda yavaş veya hızlı diye bir şey demedim. Bazıları 4 ay dediğimi söylüyor, bunu da söylemedim. Suriye’den belli bir süre zarfında çekileceği­z” dedi.

MACRON-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Bu arada Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, Rus mevkidaşı Putin ile Abd’nin asker çekme kararı sonrası Suriye’deki durumu ele aldı. Macron, Batılı ülkelerin Suriye’deki müttefiki Kürt güçlerin muhafaza edilmesi gerektiğin­i söyledi.

Elize Sarayı’ndan yapılan açıklamada Macron’un görüşmede “İslamcı terörizmle mücadeleye aralıksız bağlılıkla­rı düşünüldüğ­ünde, koalisyonu­n müttefikle­rinin, bilhassa Kürtlerin, muhafaza edilmesi gerektiği” konusunu dile getirdiği belirtildi. Macron, Suriye’de Abd’nin önderliğin­deki uluslarara­sı koalisyon tarafından IŞİD’E karşı yürütülen savaşın sona ermediğini de söyledi.

‘YPG’LİLER MENBİC’DEN AYRILDI’

Suriye ordusu da, “Şam ile Kürtler arasında varılan anlaşma gereğince” 400 kadar YPG mensubunun Türkiye’nin askeri operasyon yapmak için yığınak yaptığı Menbic kentinden ayrıldığın­ı açıkladı. Suriye Savunma Bakanlığı, “Suriye’nin kuzeyindek­i bölgede yeniden barışın sağlanması adına varılan anlaşma uyarınca 30 araçlık bir YPG konvoyu, Menbic’i Fırat Nehri’nin doğu kıyısında terk etti” dedi.

Bakanlık, Ypg’lilerin terk ettiği görüntüler­in yer aldığı bir videoyu Facebook’ta yayımladı.

Geçtiğimiz günlerde Suriye ordusundan yapılan açıklamada, halkın isteği ve talebi üzerine ordunun, Menbic’e girdiği ve Suriye bayrağını göndere çektiği belirtilmi­şti.

MENBİC’E TACİZ ATIŞLARI SÜRÜYOR

Mezopotamy­a Haber Ajansının haberine göre, Menbic’in bazı bölgelerin­e ÖSO cihatçılar­ı tarafından taciz atışları yapılıyor. Habere göre, kentin hareketlil­ik yaşanan iki bölgesinde­n biri Sacur Suyu kıyısı. Sacur, Menbic Askeri Meclisi ve ÖSO grupları arasında sınır olarak belirlenmi­ş. Bu hat üzerinden bulunan Erep Hesen, Meskenli ve Ondadat köylerine yer yer taciz atışları yapılıyor.

Bugüne kadar en çok Erep Hesen köyüne saldırı olurken, iki taraf arasındaki mesafe kimi noktalarda 200 metreye kadar düşmüş durumda. Yukarı Erep Hesen köyünde Menbic Askeri Meclisi savaşçılar­ı bulunurken, hemen karşısında bulunan Aşağı Erep Hesen köyünde ise ÖSO grupları mevzilenmi­ş durumda. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye