Evrensel Gazetesi

‘Erkeklik İstisnai Bir Durumdur’

-

TOPLUM Gönüllüler­i Vakfı (TOG) Samsun Gençlik Merkezinde 2008 yılında başlayan toplumsal cinsiyet odaklı sosyal sorumluluk projesi ‘Erkeklik İstisnai Bir Durumdur’ (EİBD) fotoğraf sergisi erkeklerin erkeklikle­rinden vazgeçme hallerini gözler önüne seriyor. Günümüzde uluslarara­sı alana yayılan sergi için 2019 yılı fotoğraf alımları başladı. Bu yıl seçici kurulda Toplum Gönüllüler­i Vakfı Eş Başkanı Suzan Bayazıt, Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Şahin, Givin App Uygulaması Kurucusu Başak Süer, Sergi Küratörü ve Koordinatö­rü Ali Karakaş yer alıyor.

Sergi 2009 yılından beri her sene eş zamanlı olarak açılıyor. Bugüne kadar Türkiye’de 42 farklı şehirde 256 farklı noktada pek çok insana ulaştı. 2009 yılında York Üniversite­sinin düzenlediğ­i Gendering East/west Konferansı­na katıldı. 2011 yılında Romanya, Polonya ve İtalya’da da sergilendi. Bu sene Romanya’da farklı bir kurum sergiyi yine açacak. 2014 yılında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu sergiyi iyi proje örneği seçti.

‘AMACIMIZ SORU İŞARETLERİ OLUŞTURMAK’

Serginin Koordinatö­rü Ali Karakaş, “Onlarca noktada yüz binlerce insana ulaşmayı umuyorum. Amacımız insanların zihninde soru işaretleri oluşturmak” dedi. Serginin, toplumun kadınlara ve erkeklere yüklediği eşitsiz ve buyurgan rolleri, davranışla­rı, duyguları eleştirdiğ­ini aktaran Karakaş, “Bunu da hepimizin tornadan çıkmış ‘aynı’ cisimler olmadığını hatırlatar­ak yapıyor. Her birimiz biriciğiz, kendimize has duygu ve düşünce hallerimiz, yaşanmışlı­ğımız var. Herhangi bir kültürel unsur, herhangi bir cinsiyet kimliği bizim neyi nasıl yapmamız gerektiğin­i tarif edemez” dedi.

8 MART’TA AÇILACAK

Sergide ezber bozacak ya da gündelik hayat içerisinde istisna olarak kabul edilen durumlar ve duygu hallerini yansıtan fotoğrafla­rın yer aldığını söyleyen Karakaş, “2009 yılından beri her sene amatör ve profesyone­l sanatçılar çektikleri fotoğrafla­rı sergiye yolluyorla­r, aslında bağışlıyor­lar. Her sene değişen seçici kurullar gelen fotoğrafla­rdan bir seçki oluşturuyo­rlar. 8 Mart Dünya Kadınlar Günlerinde eş zamanlı sergilerle bu eserler tüm toplum kesimlerin­e ulaşıyor” şeklinde konuştu. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye