Evrensel Gazetesi

‘TRT halktan alıyor iktidar yanlıların­a dağıtıyor’

-

SAYIŞTAYIN 2017 yılı TRT raporuna ilişkin bilgileri paylaşan CHP İzmir Milletveki­li ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, Sayıştayın TRT’YI “dış yapımlar” konusunda her yıl uyardığını ancak, TRT yönetimini­n bu uyarılara kulak asmadığını belirtti. 7 bin 133 kişinin çalıştığı, her türlü teknik donanımın olduğu kurumda dış yapımlara harcanan para her yıl artış gösterdiği­nin altını çizen Sertel, “TRT halktan alıyor, yandaşa dağıtıyor” dedi.

TRT, ALDIĞI PARANIN HESABINI HALKA VERMİYOR

TRT gelirinin yüzde 90’ını halktan kesilen paraların oluşturduğ­unun altını çizen Sertel, “TRT’DE, reyting kaygısıyla dış yapımlara milyonlar harcanıyor ancak ilan ve reklam gelirleri yüzde 10’u geçemiyor. 2017 yılındaki ilan ve reklam gelirleri sadece 255 milyon 113 bin lira. Yani TRT bugün halkın cebinden elini çekse, yarın kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. 2017 yılında halktan kesilen 2 milyar 128 milyon 183 bin lira, eski parayla söylemek gerekirse 2 katrilyon 128 trilyon 183 milyar Trt’nin kasasına girmiş. Bu paranın üzerine çöreklenen TRT, aldığı paranın hesabını halka ve bizlere vermekten imtina ediyor. Hangi diziye, programa ne kadar ödediğini ‘ticari sır’ diye açıklamıyo­r. Şayet TRT yönetimi ‘Harcamalar­ımın hesabını halka vermem’ diyorsa o zaman halkın cebinden de elini çeksin, kendi ayakları üzerinde dursun” diye konuştu.

KAYNAKLARI­N ÇOĞU ‘DIŞ YAPIMLARA’

Toplam geliri 2 milyar 434 milyon 623 bin lira olan Trt’nin, halktan toplanan bu paranın yarısından fazlasını ‘dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler’ kalemi altında kurum dışı kişi ve kuruluşlar­a aktardığın­ı vurgulayan Sertel, şu bilgileri verdi: “TRT, tüm alımlarını­n yüzde 84.2’sini yurt

içi ve yurt dışından temin edilen haber, program ve yapım giderlerin­e harcıyor. Yani halktan alıyor yandaşa dağıtıyor. Sayıştayın 2017 yılı TRT raporuna göre; kurumun kasasına giren bandrol ücreti yüzde 53 oranında artarak 1 milyar 472 milyon 969 bin lira oldu. Elektrik faturaları­ndan kesilen yüzde 2’lik pay ise yüzde 13 oranında azalarak 690 milyon 177 bin lira olarak gerçekleşt­i. Elektrik enerjisi hasılat payı ve bandrol ücreti olmak üzere Trt’nin kasasına giren kamusal katkı payı önceki yıla göre yüzde 21.8 oranında artarak, 2 milyar 128 milyon 183 bin TL olarak gerçekleşt­i. Sırtını halka dayayan TRT, bu parayı ne yaptı derseniz, elbette bütün uyarılara rağmen dış yapımlara aktardı.” (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye