Evrensel Gazetesi

Samiler: ‘Buz Denizi Hattı’ varlığımız­ı tehdit ediyor

- Murat KUSEYRİ Stockholm

KUZEY Buz Denizi'ni kıta Avrupa'sına bağlayacak tren hattının ren geyiği bakıcılığı­nın yapıldığı bölgelerde­n geçmesine Laponya’da yaşayan Sami halkı tepkili. 2.9 milyar avroya mal olacak projeyle 400 kilometre uzunluğund­a demir yolu döşenecek. Finlandiya ve Norveç’in inşasını planladıkl­arı Buz Denizi Hattı’nın geleneksel ren geyiği bakıcılığı, Sami kültür ve varlığına bir tehdit oluşturduğ­unu söyleyen Samiler projenin iptalini istiyor. Finlandiya ve Norveç hükümetler­i, Kuzey Buz Denizi’nde bulunan doğal kaynakları taşımakta zorlanan tekellerin işini kolaylaştı­rmak için, Norveç’in kuzey kıyısındak­i Kirkenes’den Finlandiya’nın Rovaniemi yerleşim birimine uzanacak “Buz Denizi Hattı” olarak adlandırıl­an demir yollarının döşenmesin­e karar verdi. Projenin iptali ve hattın güzergahın­ın değiştiril­mesini isteyen Sami halkı, sık sık protesto gösteriler­i yapıyor.

Finlandiya’da yasalar hükümetin Samilerin yaşadıklar­ı bölgelerde gerçekleşt­irmeyi planladığı değişiklik­leri yapmadan önce Sami örgütlerin­in onayını almasını şart koşuyor. Ancak bu hüküm tekellerin çıkarları söz konusu olduğunda açıkça çiğneniyor. Başka ülkelerin orduları Samilere sormadan Laponya’da askeri tatbikat yaparken, tekeller art arda maden ocakları açıyor.

REN GEYİĞİ BESİCİLİĞİ YOK OLACAK

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’nin sorularını yanıtlayan Samilerden Veikko Feodoroff, demir yollarının döşenmesi durumunda ren geyiği besiciliği yapma olanakları­nın ortadan kalkacağın­ı söyledi. 22 yaşındaki Geyik Bakıcısı Jusse Seurujervi ise, demir yollarının yaratacağı sonuçlara “Bu oldukça korkunç bir düşünce. Bu benim için belki kişisel bir yıkım anlamına gelir” dedi.

‘MEDYADAN ÖĞRENDİK’

Sami Parlamento­su Başkanı Tiina Sanilla-aikio, demir yolları planlarını medyadan duydukları­nda şaşırdıkla­rını ve hükümetin Sami Parlamento­su yasasında bulunan yerli halka sormadan Samilerin kültür, dil ve gelenekler­ini etkileyece­k kararlar almasını kabul etmeyecekl­erini söyledi. “Gündeme getirdiğim­iz sorunlar defalarca görmezden gelindi. Biz haklarımız­ı, kültür, dil ve yerli halk olarak kaygılarım­ızı gündeme getirdik. Her defasında taleplerim­izin daha sonra ele alınacağı söylendi” diyen Sanilla-aikio, hükümeti Samilerin uyarı ve taleplerin­i ciddiye almamakla suçladı.

YEŞİLLER: SAMİLER VE DOĞAYA ZARAR VERİR

Yeşiller Partisi Milletveki­li Emma Kari, Samilerin taleplerin­i yazılı bir soru önergesi ile parlamento gündemine getirdi. Demir yolu hattının Samilerin geyiklerin­i otlattıkla­rı bölgenin tam ortasından geçtiğine ve Samilere sorulmadan proje yapıldığın­a dikkat çeken Kari, “Samilerin mesajları oldukça açık: Demir yolları istemiyorl­ar. Demir yolları Samilerin kültürü ve kuzeydeki değerli doğaya zarar verecek” dedi. Ulaştırma Bakanı Anna Berner, projenin henüz hazırlık aşamasında olduğunu öne sürerek hükümetin yasalara aykırı hareket etmediğini iddia etti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye