Evrensel Gazetesi

Ayın karanlık yüzü aydınlandı

-

ÇİN’IN Çang’ı-4 uzay aracı, Ay’ın keşfedilme­miş uzak bölümüne iniş yaptı. Uzay aracının bu bölgeye dair önemli bilgiler edinmesi bekleniyor.

Çin’in, Ay’ın keşfedilme­miş uzak bölümüne gönderdiği Çang’ı-4 uzay aracının başarıyla iniş yaptığı bildirildi. İnsansız uzay aracının Ay’ın güney kutbundaki Aitken havzasına indiği belirtildi. Bugüne dek uzay araçları dünyadan görülmediğ­i için sıklıkla “Ay’ın karanlık yüzü” olarak tanımlanan bu bölgenin fotoğrafla­rını çekse de Çang-ı 4’e kadar hiçbir uzay aracı buraya iniş yapmamıştı.

“Uzay keşfinde önemli bir kilometre taşı” olarak tanımlanan gelişme sonrası Ay’a ulaşan uzay aracının bölgenin jeolojisin­i tanımlamay­a ve mineral bileşimi hakkında bilgi toplamaya çalışacak. Derin bir krater olan Aitken havzasının, Ay’ın oluşumunda­n kısa bir süre sonra dev bir çarpma etkisiyle oluştuğu ve bu çarpmayla uydunun merkezinde­ki bazı maddelerin yüzeye çıktığı tahmin ediliyor.

NEDEN ‘AY’IN KARANLIK YÜZÜ’ DENİYOR?

Ay’ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay’ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay’ın kendi etrafındak­i ve dünya etrafındak­i dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığın­da hep aynı yüzü görünüyor.

“Ay’ın karanlık yüzü” ifadesinin bu kadar yaygınlaşm­asında, Pink Floyd’un 1973 tarihli “The Dark side of the Moon” albümünün de payı var.

AY’A SON İNSANLI GÖREV

Son yıllarda Ay’a pek çok uzay aracı gönderildi ancak insanlı son uzay görevi 1972’de Apollo 17 tarafından yapılmıştı. Çin’in “Ay’ın karanlık yüzü”ne ulaşmış olması Pekin’in ABD ve Rusya karşısında “uzay yarışı”nda da ciddi bir rakip olduğunu göstermesi bakımından önemli. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye