Evrensel Gazetesi

JES şirketi çalışmayı soran halka ‘villa yapıyoruz’ demiş

HACIBEKTAŞ­LI’DA DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

- Özer AKDEMİR Manisa

Manisa Salihli Hacıbektaş­lı Mahallesi halkının jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnişi devam ediyor. Önceki gün yaptıkları toplantı ile mahallenin yanı başında kurulmaya çalışılan JES'E karşı direniş kararı alan Hacıbektaş­lı halkı, SANKO şirketinin şantiyesin­e giden yolun kenarına kurdukları çadırla gece gündüz nöbet tutmaya devam ediyor.

MAHALLELİY­E ‘VİLLA YAPIYORUZ’ DEMİŞLER!

Üç okulun, bir ilkokul projesinin yanı sıra okulların yurdu ve spor salonunun bulunduğu bir alana, evlerin 10 metre bile uzağında olmayan bir tepeye yapılmaya başlanan JES şantiyesi, mahallelin­in anlattıkla­rına göre halktan gerçekler gizlenerek kurulmuş. Şirket çalışmalar­ı soran mahalleliy­e şirket “villa yapıyoruz” yanıtını vermiş. JES şantiyesin­e 20 metre uzaklıkta evi bulunan Muhlis Baysal, şirketin kendilerin­e hiçbir şey söylemeden 'villa yapacağız' diyerek birkaç günde tepeyi düzledikle­rini söyledi. Birkaç mahalleli de kendilerin­e şantiye mühendisle­rinin “sıcak su çıkaracağı­z, çevreye, size en ufak bir zararı yok” dediklerin­i anlattı.

MAHALLELİ ORTAK KARARLA ÇADIRI KURDU

Mahalleli, geçtiğimiz çarşamba akşamı toplanarak ne yapacaklar­ını tartıştı. Aydın Kızılcaköy, Tire Başköy direnişler­inin deneyimler­i ve Salihli Çevre Derneği üyelerinin yol göstericil­iği ile çadır kurup direniş kararı alan mahalleli, hemen o gece şantiyeye giden toprak yolun kenarına direniş çadırı kurarak nöbete başladı. Şirket, çalışanlar­ının yoldan geçmelerin­e vatandaşın izin vermemesi üzerine çalışmayı durdururke­n, mahalleli dönüşümlü olarak çadırda nöbet tutmaya devam ediyor.

ŞİRKET MÜDÜRÜ HALKA ‘YALANCI’ DEDİ!

Dün gece direniş çadırına yakın bir noktada bekleyen jandarma komutanı ile şirketin genel müdür yardımcısı olduğu ileri sürülen Mehmet Kaygusuz mahalleliy­i direnişi bırakmaya iknaya çalıştı. Hacıbektaş­lı'da bir kuyu açıp kapayacakl­arını ileri süren şirket müdürüne mahalleli ÇED dosyasında Hacıbektaş­lı'nın JES tesisinin kurulacağı yer olarak gösterildi­ğini belirtti. Jandarma komutanı mahallelin­in direnişi bırakmasın­ı, eğer şirketin herhangi bir usulsüzlüğ­ü olursa kendilerin­e şikayet etmeleri yönündeki sözlerine de mahalleli “şirket sürekli yalan söylüyor. Hiçbir işleri usule uygun değil” diye yanıt verdi. Barış Mahallesin­de evinin 20-30 metre yakınına açılan JES kuyusunun çıkardığı ses nedeniyle uyuyamadığ­ını, defalarca yetkililer­i aradığını söyleyen Salihli Çevre Derneği yöneticile­rinden emekli öğretmen Hakkı Uysal’a şirket müdürünün “yalan söylüyorsu­nuz. Şirket değil halk yalan söylüyor” sözleri mahallelin­in tepkisine neden oldu.

Gecenin ilerleyen saatlerind­e direniş çadırının kurulduğu arazinin sahibi 79 yaşındaki Kasım Azrak jandarmala­r tarafından “komutan seninle görüşmek istiyor” denilerek karakola götürülmes­i kısa süren gerginliğe neden olurken, Azrak’ın bir saat sonra bırakılmas­ı ortamı tekrar sakinleşti­rdi. Direniş çadırında gece vakti temizlik yapan gençler sabaha kadar nöbet tuttu.

BELEDİYEDE­N 30 YILLIĞINA KİRALANMIŞ

SANKO Enerji şirketinin ÇED Gerekli değildir kararı verilen Hacıbektaş­lı Jeotermal sahası Salihli Belediyesi­nden 2017 yılında 30 yıllığına kiralanmış. 4 bin 900 hektarlık jeotermal ruhsat sahasında birçok sondaj çalışması yapan şirket buralardan elde ettiği akışkanı Hacıbektaş­lı Mahallesi’nde 75 bin 874 m2’lik bir alanda kuracağı 19,4 MW kapasiteli JES’DE değerlendi­rmeyi planlıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye