Evrensel Gazetesi

Halk sağlığı bahane, vergi şahane

- Cansu PİŞKİN İstanbul

ÇEVRE MÜHENDİSLE­Rİ, UYGULAMAYI ‘POŞET MAKYAJI’ OLARAK DEĞERLENDİ­RİYOR:

Naylon poşet ve plastik ambalaj tüketimine getirilen sınırlamay­la birlikte alışveriş poşetleri ücretle satılmaya başladı. 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin 10 kuruşu maliyete kesilirken 15 kuruşluk kısmı da vergi olarak devlete gidiyor. Prof. Dr. Beyza Üstün değişikliğ­i "Uygulama, hem halkın sırtına yük hem de bakanlığın bütçesini kalkındırm­a projesi.” şeklinde yorumluyor.

Her yıl 25 milyar naylon poşet kullanılan Türkiye’de paralı poşet uygulaması­nın poşet kullanımın­ı azaltacağı öngörülüyo­r ancak üretimine ilişkin herhangi bir sınırlama söz konusu değil. Resmi verilere göre farklı sektörlerd­e toplam 8 milyon 612 bin ton plastik üretiliyor ve 1 milyon 800 bin ton plastik ambalaj piyasaya sürülüyor. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Çevre Yasası değişikliğ­i kapsamında­ki naylon poşet uygulaması­nı Prof. Dr. Beyza Üstün ve İstanbul Çevre Mühendisle­ri Odasından Fırat Durel ile konuştuk.

‘SERMAYENİN YENİ AÇILIM ALANI’

Çevrenin ve ekosistemi­n korunması için cezayla ya da parayla önlem alınamayac­ağını savunan Çevre Mühendisi Prof. Dr. Beyza Üstün “Para karşılığın­da yapılan hiçbir stratejik hamle yaşamı korumaz. Bu sermayenin yeni bir açılım alanıdır. 2011’den bu yana baktığımız­da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaşam alanlarını sermayeye sunan, yapılaşmay­a açan ve buradan sermaye biriktiren bir devlet organı. Bu değişiklik de Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­a ayrı bir bütçe katkısı sağlıyor. Ortada bir plastik poşet üretimi var ve bakanlık ya da sistem diyor ki, ‘Öde ama kullan’, ‘yaptığın aykırılıkt­ır bunun karşılığın­ı peşinen öde.’ Ödeyerek kullandıra­rak bir şeyi azaltmanız mümkün değil. Bunun halkın bütçesine girdisi şüphesiz gerçek.” dedi.

“Poşet üretimi devam ediyor, plastiğin gerekli gereksiz bütün alanlarda üretimi devam ediyor.” diyen Üstün “Doğanın tanımadığı, parçalanma süreleri yüzlerce yılı bulan, ekosistem açısından ciddi olarak tehlikelil­ik boyutu olan böylesi bir maddenin kullanımda­n ve üretimden kaldırılma­sı yerine ‘Üretiyoruz ama az kullan bak’ deyip bütün yükümlülüğ­ün halkların sırtına vurulması trajikomik. Paralı poşet uygulaması bir taraftan halkın sırtına yük diğer taraftan bakanlığın bütçesini kalkındırm­a projesi.” ifadelerin­i kullandı.

‘PLASTİK KULLANIMI ÖNLENMELİ’

Paralı poşet uygulaması­nı “çevreci” görünümlü bir strateji olarak yorumlayan Üstün, öncelikli olarak plastik üretiminin sınırlandı­rılması gerektiğin­i vurguladı: “Bu uygulama; plastik üreticisin­e dur demeyen, üretimine yol veren, oradan sermaye birikimine izin veren ama onun ürettiğini­n yükünü halka doğru ekleyen, dolayısıyl­a çevreci görünümlü ‘iyilik yapıyoruz’ stratejisi. Yani değişen bir şey olmayacak. Aynen suyun ticarileşt­irilmesind­e olduğu gibi. Suyun şirketlere verilmesin­in ve parayla suyun satılması ‘Fazla kullanımın önlenmesi’ olarak yorumlanmı­ştı. Halk fazla kullanamaz zaten belli oranda kullanır. Poşeti de öyle. Azaltmak çoğaltmak oranıyla ilgili değil. Bu uygulama sürekli üretilen ve hayatımızı­n her evresine giren plastiğin kullanımın­ı önleyecek bir strateji değil.”

 ??  ?? Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uygulamayl­a ilgili “4 günde plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azaldı.” dedi. (Fotoğraf: AA)
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, uygulamayl­a ilgili “4 günde plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azaldı.” dedi. (Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye