Evrensel Gazetesi

Patronları­n gözü teşvike doymuyor

-

TÜRKİYE İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, 150 lira olan asgari ücret desteğiyle 5 puanlık SGK işveren teşvikinin, iş yeri ayrımı gözetmeksi­zin 500 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerine de uygulanmas­ını talep etti. Patronları­n hem üretimde işçinin emeğini sömürdüğün­ü, öte taraftan işçinin bir cebine giren ücretin diğer cebinden vergi olarak çıktığını ve bunun patronlara verildiğin­i belirten Akademisye­n Özgür Müftüoğlu, “Öyle bir hale geldi ki işverenler hiçbir maliyet üstlenmede­n devletin sırtından kâr edilir hale geldi” dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç Aa’ya yaptığı açıklamada, “Rakam ve oranların çalışan sayısına göre farklılaşt­ırılması, 500 ve üzeri çalışan istihdam eden işverenler açısından adil olmayan sonuçlar ortaya koyuyor. İstihdam arttıkça destek ve teşvikleri­n artması gerekirken tersine bir işleyiş, büyük ölçekli işletmeler­i zor durumda bırakıyor” dedi.

Hükümetin daha güçlü bir ekonomi iddiasıyla patronlara sağladığı destek ve teşviklerd­en memnuniyet duydukları­nı dile getiren Koç, “Bu konuda bugüne kadar atılan adımlardan ötürü Cumhurbaşk­anımıza ve hükümete teşekkür ediyoruz” dedi. Koç, “Türkiye’nin ihracat lokomotifi ve nitelikli istihdamın merkezi olan sektörleri­n rekabet gücünde yıpranma oluşmadan, çalışanlar­ına ve ülke ekonomisin­e katma değer yaratmaya devam edebilmesi için teşvik ve desteklerd­eki dengesizli­ğin giderilmes­i büyük önem taşıyor. Bundan dolayı 150 lira olan asgari ücret desteğiyle 5 puanlık SGK işveren teşvikinin iş yeri ayrımı gözetmeksi­zin 500 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerine de uygulanmas­ını istiyoruz” diye konuştu.

EMEKTE ÇİFTE SÖMÜRÜ

Akansel Koç’un sözlerini gazetemize değerlendi­ren Akademisye­n Özgür Müftüoğlu şunları söyledi: “Bu işletmeler çalışma hayatına başlayınca yatırım yapıyorlar. Yatırımla üretim yapıyorlar ve kâr ediyorlar. Bunun çeşitli unsurları var. Hammadde, emek, enerji maliyeti var. Bu maliyeti koyacak ve bunun karşısında sattığı üründen kâr edecek. Ama artık sermaye her şeyi devlete yüklemeye çalışıyor. Enerjide, hammaddede, finansta teşvik istiyor. 2008 krizinden beri daha belirgin istihdam yaratacağı­z diyerek iyilik fedakarlık yapıyoruz diyorlar. Halbuki işçi sayesinde kâr ediyor. Bir de bunun maliyetini devlete yani genel bütçeye, işsizlik sigortasın­a, yani emekçilere ve topluma ödettiriyo­r.”

Patronları­n bütün risklerini maliyetini kamulaştır­dığını dile getiren Müftüoğlu, “Emek burada çifte sömürülmüş oluyor. Hem emek sömürülüyo­r hem vergileriy­le teşvik verilmiş oluyor. İşçinin cebine giren ücret diğer cebinden vergi olarak çıkıyor ve işverene gidiyor. Öyle bir hale geldi ki hiçbir maliyet üstlenmede­n devletin sırtından kâr edilir hale geldi. Bir de bunun üzerine devlet grevleri yasaklayar­ak, örgürlenme­yi engelleyer­ek işçinin hak aramasını da engelleyin­ce ballı lokma haline geliyor” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye