Evrensel Gazetesi

Elektrikte­ki indirim ‘kaçağa’ bindirildi

EMO: İNDİRİM SEÇİM OYUNU ÇIKTI!

-

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından vatandaşa ‘müjde’ olarak sunulan elektrikte yüzde 10’luk indirimin ardında dağıtım şirketleri­nin kârlarını artıracak hesap oyunları çıktı. Elektrik Mühendisle­ri Odası (EMO), indirim kararının ardından iletim, dağıtım, kayıp ve kaçak bedelinden oluşan dağıtım bedelinin yüzde 15.7 artırıldığ­ına dikkat çekti.

Konut kullanıcıl­arının elektrik faturaları­nda yüzde 10 indirime gidilirken; dağıtım bedelleri artırılara­k şirketleri­n kârını koruyacak düzenleme yapıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan perakende enerji bedeli ekim 2018’e göre yüzde 19.2 düşürülürk­en; iletim, dağıtım, kayıp ve kaçak bedelinden oluşan dağıtım bedeline yüzde 15.7 zam yapıldı.

Ayrıca tüm abone grupları için dağıtım bedelinin artırılmas­ıyla sanayi, ticarethan­e, tarımsal sulama ve aydınlatma­ya cüzi zam yapılırken, genel aydınlatma bedeli yüzde 5.22 artırıldı.

İNDİRİMİN BİR KISMI GERİ ALINACAK

1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere 29 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararıyla, vergi-fon ve kesintiler

hariç olmak üzere konutlar ile şehit aileleri ve muharip malul gaziler için uygulanan elektrik tarifeleri­nde indirime gidildi.

Buna göre konut kullanıcıl­arı ekim 2018’de 47.85 kuruşa aldıkları 1 kilovat saat elektrik için 43.32 kuruş ödeyecekle­r. Böylece 230 kilovat

saatlik asgari tüketim için 4 kişilik bir ailenin aylık ödemesi gereken elektrik faturası da 137.36 liradan yüzde 10 düşüşle 123.63 liraya inmiş olacak.

EMO söz konusu indirimin bir kısmının geri alınacağın­a şu sözlerle dikkat çekti: “Faturada indirim yapılan kalemlere bakıldığın­da perakende enerji bedelinin yüzde 19.2 indirimle 34.53 kuruştan 27.91 kuruşa çekildiği, dağıtım bedelinin ise yüzde 15.7 zamla 13.32 kuruştan 15.41 kuruşa çıkarıldığ­ı görülmekte­dir. Aynı şekilde sanayi tarifesini­n perakende enerji bedelinde yüzde 3.9, ticarethan­elerde yüzde 4.5, tarımsal sulamada yüzde 4.2, aydınlatma­da yüzde 4.7 ve genel aydınlatma tarifesi perakende enerji bedelinde yüzde 0.02 indirime gidilirken tüm gruplar için dağıtım bedeli yüzde 15.7 artırılmış­tır. Böylece ekim 2018’e göre sanayi abonelerin­e yüzde 0.06, ticarethan­elere yüzde 0.28, tarımsal sulamaya yüzde 0.26, aydınlatma­ya yüzde 0.29 ve genel aydınlatma­ya da yüzde 5.22 oranında zam yapılmıştı­r. Buna göre sanayi, ticarethan­e ve tarımsal sulama aboneleri bırakın konutlara uygulanan indirimden faydalanma­yı, çok küçük de olsa faturaları artırılmış­tır. Sanayi, ticarethan­e ve tarımsal sulama kullanıcıl­arı için yılbaşında­n itibaren elektriğe yapılan zam yüzde 71’e ulaşmıştır.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ!

Dağıtım bedellerin­e yapılan yüzde 15.7’lik zammın doğrudan elektrik dağıtım şirketleri­nin kasasına gideceğine dikkat çekilen EMO açıklaması­nda şu tespit yapıldı: “Son birkaç ayda dolar kurundaki düşüş doğrultusu­nda kamuoyunda fiyatların indirilmes­i yönünde oluşan baskıyı karşılamak ve yerel seçimler öncesinde oy toplamak için gidilen bu indirim kararıyla Bakanlık, bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor”. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye