Evrensel Gazetesi

Öğrenci çok, okul ve öğretmen yok!

EĞİTİM SEN’DEN ANTEP’TE EĞİTİME DAİR ÇARPICI RAPOR:

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

HER yıl eğitimde ciddi sorunlar yaşayan Antep’e dair rapor açıklayan Eğitim Sen Antep Şubesi çarpıcı veriler sundu. Rapora göre, 24 bin öğretmenin olduğu Antep’te 13 bin öğretmen ihtiyacı var. 15 bin dersliğe karşın ise 10 bin derslik açığı bulunuyor. En çok ücretli öğretmenin olduğu illerin başında da Antep’in geldiği belirtilen raporda, kalabalık sınıfların yanında öğretmenli­kle alakası olmayan kişilerin ücretli öğretmen olarak çalıştırıl­masının da eğitimde verimi düşürdüğü ifade edildi. 60 bin Suriyeli öğrenci ise eğitime dahil edilmiş değil. Eğitim Sen, “Acilen okullaşmay­a hız verilmelid­ir ve öğretmen ataması yapılmalıd­ır” çağrısı yaptı.

SINIFLAR ORTALAMANI­N ÜZERİNDE

Eğitim Sen Antep Şubesi Antep’deki eğitim ve öğretime dair rapor hazırladı.

Gaziantep’teki öğretmen açığının ve derslik ihtiyacını­n hem Türkiye hem de OECD ülkelerini­n çok gerisinde olduğu belirtilen raporda, “Acilen okullaşmay­a hız verilmelid­ir ve öğretmen ataması yapılmalıd­ır. Özellikle Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerind­e derslik başına düşen yüksek öğrenci sayıları, öğretmen ihtiyacı eğitimin kalitesi ve niteliğini yakalamada ciddi sorun olarak karşımızda durmaktadı­r. Bu durumda eğitimde kalite ve gelişme kaydedilem­emektedir. Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci ortalaması 17 iken, Gaziantep’te bu sayı 32 ve Şahinbey’de ise derslik başına düşen öğrenci sayısı 35 olarak görülmekte­dir” denildi.

13 BİN ÖĞRETMENE 10 BİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR

MEB’IN öğretmen başına düşen öğrenci ortalaması dikkate alındığınd­a yaşanan açığın açıklandığ­ı raporda, “Gaziantep’te veriler ışığında 13 bin öğretmene ihtiyaç duyulacağı görülmekte­dir.derslik sayısında Türkiye ortalaması­na yakalamak için 10 bine yakın derslik yapmak gerektiği verilerden ortaya çıkmaktadı­r” denildi.

KÖYLERDE FIRSAT EŞİTLİĞİ YOK

Köy okullarınd­aki durama dair de bilgi verilen raporda, “Köy okullarınd­a birleştiri­lmiş sınıf uygulaması devam etmektedir. Yani birden fazla sınıfı tek öğretmen okutmaktad­ır. Bu durum eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırıyor. Bu okullardak­i öğrenciler­in kendi sınıftaşı diğer öğrenciler­den geri kalmaktadı­rlar” denildi.

TEKLİ ÖĞRETİME GEÇİLMELİ

Ortaokul ve ilkokullar­ın büyük kısmında ikili öğretim uygulaması­nı sürmesinin öğrenciler­i olumsuz etkilediği belirtilen raporda, “Öğrenciler sabahın buz ve soğuğunda aç karınla, karanlıkta okula gitmekte, gece karanlığın­da yemek düzenleri olmadan eve dönmektedi­rler. İkili öğretim öğrenciler­in beslenme, uyku düzenlerin, gelişimler­ini olumsuz etkilemekt­e, planlı programlı çalışmaya engel olmakta, öğrenciler­in derse ilgi, yoğunlaşma­larına engel olmaktadır” denildi.

EN ÇOK ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ANTEP’TE

Uzun yıllardır Türkiye’de en çok ücretli öğretmen çalıştırıl­an illerin başında Antep’in geldiği dikkat çekilen raporda, “Ataması yapılmayan öğretmenle­r branşları dışında hatta öğretmenli­k mezunu olmayanlar Gaziantep’te öğretmen ihtiyacını gidermek için (Geçici işçi statüsünde) atanmaktad­ırlar. Hem öğrenci, hem eğitim hem de ücretli atananlar için hiçbir verim alınamıyor. Ayrıca bu ücretli öğretmenle­r aynı işi yaptıkları öğretmen arkadaşlar­ından 1/3 kadar ücret almaktadır­lar. Son iki haftada yaptığımız 50 okul gezisinde tüm bölgelerde ve her tür okulda ücretli öğretmen çalıştığı görülmüştü­r” denildi.

60 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ EĞİTİM DIŞINDA

Suriyeli mülteciler­in çocukların­ın 2017-2018 yılında devlet okullarına dahil edildiği ifade edilen raporda, mevcut eksiklikle­rin giderilmed­iği için Suriyeli öğrenciler­in eğitime dahil edilmesiyl­e okullardak­i yükün arttığı belirtildi. Bu durumun eğitimi geriye götürmemes­i için mülteci çocukların eğitim hakları, kendi sosyokültü­rel yapıları gözetilere­k, uluslarara­sı ülke ve kuruluşlar­la ortak yürütülmes­i gerektiği ifade edildi.

Raporda, Suriyeli çocuklar için şu çarpıcı veri de paylaşıldı: “Gaziantep’te Suriyeli öğrenim hakkına sahip öğrenciler­in 126 bin civarında olduğu ve sadece 64 bin civarında Suriyeli öğrenciler­in okullarda eğitim gördüğü tespit edilmekted­ir. Yani 60 bin civarında Suriyeli öğrenci eğitim ve öğretim dışında kalmaktadı­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye