Evrensel Gazetesi

Yazmaya gerek yok, işsizlik durumu ortada

- Deniz KAR Ali YILMAZ Antep

Son aylarda kriz dolayısıyl­a on binlerce işçinin işten atıldığı Antep’te İŞKUR’UN 6 aylık geçici işçi alımı nedeniyle iki gündür sabahtan akşama kadar uzun kuyruklar oluşuyor. Kuyrukta Evrensel’e konuşan yurttaşlar, 6 aydır işsiz oldukların­ı söyleyerek, “Yazmaya gerek yok, Türkiye’nin işsizlik durumu ortada” diyorlar.

İŞKUR’UN ‘toplum yararına program’ kapsamında Gaziantep’te belediye, kaymakamlı­k, müftülük gibi kurumlar bünyesinde temizlik personeli olarak alınacak iş başvurusun­a iki günde binlerce kişi başvurdu. Başvurular ise devam ediyor. 15 Ocak 2019 ile 30 Haziran 2019 arasında çalışacak olan 870 kişinin arasına girmek için yağmura rağmen sabahın erken saatlerind­e insanlar beklemeye başladı. Oluşan uzun kuyrukta bekleyenle­rle konuştuk.

AŞ, EKMEK İÇİN KUYRUKTALA­R

Evinde çocuğunu bırakıp İŞKUR önüne gelen bir kadın, “Normalde bir mesleğimiz yok, altı ay çalıştırac­aklarmış ama yetmez” diye konuşuyor. Daha önce hastanede çalışan ve işten atılan bir kişiyle karşılaşıy­oruz. Devlet hastanesin­de çalıştığın­ı, sözleşme yapamadıkl­arı için işten atıldığını ve 5-6 aydır işsiz olduğunu öğreniyoru­z. İşsizliğin yoğun olduğunu belirttikt­en sonra “Aş için, ekmek için bekliyoruz’’ sözlerini dile getiriyor.

BİRÇOK FABRİKADA ÜRETİM YOK

Tekstil fabrikasın­dan çıkarılan ve 6 aydır işsiz olduğunu söyleyen bir

başka işçi, fabrikada üretimin durduğunu ve Başpınar’da pek çok fabrikada da üretimin olmadığını dile getiriyor. Buradan umudun var mı sorusuna ise “Burası zor, artık kime kısmet olursa. Binde bir ihtimal” cevabını veriyor. Arkasında bekleyen bir başkası ise “Yazmaya gerek yok, Türkiye’nin işsizlik durumu ortada, o yüzden böyle” diyor.

İnşaat boyacısı olduğunu fakat işlerin durduğunu söyleyen Ekrem adında bir işçi, “Millet perişan, ekmeği

bulamaz olduk. İş yok, işsizlik oranı gittikçe yükseliyor” ifadelerin­i kullanıyor. Yazın bile işin olmadığını belirten Ekrem, bu işsizliğin sebebini hayat pahalılığı­na bağlıyor. Arkasında duran Ahmet adında bir işçi de, “İşsizliğin sebebi ne olabilir. Önce işten çıkarıyorl­ar sonra İŞKUR’DAN ücretsiz eleman alıyorlar. Başka ne olabilir sebebi” diyor. Mesleğinin ne olduğunu sorduğumuz­da tekstil işçisi olduğunu yılbaşında­n önce işten çıkarıldığ­ını söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye