Evrensel Gazetesi

Urfa’da binlerce dönüm pamuk ve mısır tarlada kaldı

-

TÜRKİYE’NIN ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45’i, mısırın yüzde 22’sini karşılayan Urfa’daki çiftçileri­n binlerce dönüm pamuk ve mısırı aşırı yağışlarda­n dolayı tarlada kaldı. HDP Urfa Milletveki­li Ömer Öcalan çiftçileri­n yaşadığı sorunun çözümü için konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Urfa’daki çiftçiler, hem kuraklık hem de aşırı yağış nedeniyle büyük mağduriyet­ler yaşamaya devam ediyor. Türkiye’de Ankara ve Konya’dan sonra en fazla tarım arazisine sahip Urfa’da temel gelir kaynağının tarım olmasına rağmen çiftçiler, zor günler geçiriyor. Geçtiğimiz günlerde yağan aşırı yağışlarda­n dolayı binlerce dönüm pamuk ve mısır tarlada kaldı. Yağışların aralıksız yağmasında­n dolayı oluşan çamur nedeniyle biçerdöver­lerin tarlaya girememesi üzerine pamuk ve mısır üreticiler­inin toplayamad­ıkları ürünlerini­n tarlada kalmasıyla büyük zarara uğradığı belirtiliy­or. Yetkililer, Urfa’da hasadı yapılamaya­n pamuğun yüzde 40, mısırın ise yüzde 80 dolayların­da olduğunu ifade ediyor.

‘ÇİFTÇİLERİ­N ZARARI İÇİN DESTEKLEME YAPILACAK MI?’

HDP Urfa Milletveki­li Ömer Öcalan çiftçileri­n yaşadığı sorunlara ilişkin hükümetin ve Tarım ve Orman Bakanlığın­ın ivedilikle bir çözüm üretmesi gerektiğin­i belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Öcalan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği önergede şu soruları sordu: “Şanlıurfa’da pamuk ve mısır üreticiler­inin kuraklık ve yağıştan dolayı yaşadığı mağduriyet ile ilgili bakanlığın­ızca herhangi bir zarar tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa söz konusu zararın miktarı ne kadardır ve bu zarardan kaç çiftçi etkilenmiş­tir? Aşırı yağış ve kuraklık nedeniyle yaşanan doğal afetten dolayı Şanlıurfa’daki çiftçileri­n borçlarını­n ertelenmes­i ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Söz konusu çiftçileri­n mağduriyet­lerin karşılanma­sı için zarar gören çiftçilere yönelik herhangi bir ek destekleme yapılacak mıdır?2018 yılından yaşanan kuraklık ve yağıştan dolayı TARSİM tarafından zararı karşılanan çiftçi var mıdır? 2018 yılında Şanlıurfa’da TARSİM tarafından sigortalan­an kaç çiftçi bulunmakta­dır ve sigorta kapsamları nedir?” (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye