Evrensel Gazetesi

‘Kayyımlar seçmenin tercihini değiştirme­di’

-

Siyasal ve Sosyal Araştırmal­ar Merkezinin (SAMER), politik gündem, seçmen eğilimleri- tutumu ve davranışla­rı üzerinde yaptığı araştırma, belediyele­re atanan kayyımları­n seçmenin tercihini değiştirme­diğini ortaya koydu.

Araştırmay­a göre HDP, son yerel seçimlere oranla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki oylarını yüzde 6 civarında artırdı. 2-6 Kasım 2018 tarihleri arasında 16 ilde 2 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşerek yapılan araştırmay­a göre, “Belediyele­re kayyım atanmasını destekliyo­r musunuz” sorusuna katılımcıl­arın yüzde 53.2’si kayyım atanmasını destekleme­zken; yüzde 30.9’u destekledi­ği yönünde yanıt verdi. Yüzde 15.7’si kararsız olduğunu söyledi. Kayyım atanmasını destekleye­nlerin yüzde 76.3’ü AKP’YE oy verdiğini belirtti.

Araştırma grubunun sadece yüzde 3.8’i “Oy verdiğim partiyi değiştirme­ye karar verdim” derken, yüzde 32.6’sı “Oy verdiğim partiyi daha çok destekleme­ye karar verdim” yanıtını verdi. “Kayyım atanması siyasal tercihimi etkilemedi” diyenlerin oranı yüzde ise 58.1. Ayrıca Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yeniden kayyım atayabilec­eklerine” dair açıklamala­rının da seçmen eğilimini etkilemedi­ği tespit edildi.

EKONOMİ VE İŞSİZLİK KÜRT SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇTİ

Araştırmad­a dikkat çeken bir başka detay, seçmenin ülkede yaşanan sorunları sıralama ölçüsü. Bölgede ilk defa ekonomi ve işsizliğin, Kürt sorunu dahil diğer tüm sorunların önüne geçtiği görüldü.

“Bugün yerel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna araştırma grubunun yüzde 45.7’si HDP, yüzde 28.3’ü AKP, yüzde 8’i oy kullanmaya­cağım, yüzde 2.9’u CHP, yüzde 2’si MHP, yüzde 1.1’i İYİ Parti diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye