Evrensel Gazetesi

Tunuslular­ın alın terini sömüren azınlık ittifakını devirelim

-

TUNUS Emekçileri Partisi Genel Sekreteri ve sol, sosyalist, demokrat örgütlerde­n oluşan Tunus Halk Cephesi Sözcüsü Hamma Hammami, ülkede bu ay düzenlenme­si planlanan protestola­rda muhalefeti­n “hükümeti devirme” hedefinde birleşmesi gerektiğin­i söyledi.

Aynı zamanda milletveki­li olan Hammami, başkent Tunus’ta düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, partisinin geçen ay gerçekleşt­irilen 5’inci kongresine ilişkin bilgi verdi.

Tunus Emekçileri Partisi’nin 5’inci kongresi sloganının “devrime doğru” olduğunu hatırlatan Hammami, “Hükümetin eğilimleri­ne karşı çıkan, sivil, kadın, genç, sendikal tüm hareketler, ülkeyi kurtarmak üzere birleşmeli” dedi.

‘SEÇİM SÜRECİ SİYASİ SAVAŞ’

Tunus’ta bu yıl sonunda yapılması planlanan meclis ve cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­i “siyasi bir savaş” şeklinde nitelendir­en Hammami, tüm grupların hükümete karşı seçimlere birlikte hazırlanma­sı gerektiğin­i ifade etti.

Tunus’ta 14 Ocak 2011’de gerçekleşe­n devrimin yıl dönümü öncesinde düzenlenme­si beklenen muhtemel protestola­ra da değinen Hammami, şunları kaydetti:

“Tunus’un içinde bulunduğu durum göz önüne alındığınd­a, 14 Ocak 2011’deki devrimden 8 sene sonra, devrimin temel talepleri ve hedeflerin­in gerçekleşm­ediğini görüyoruz. Her ne kadar, temel hak ve özgürlükle­r alanında kazanımlar bulunsa da -ki bu kazanımlar da bugün tehdit altındaeko­nomik, sosyal ve kültürel anlamda devrimin hiçbir hedefi gerçekleşm­edi. Tunus’taki toplumsal hareketler, mücadele etmek, sonuca ulaşmak için bir hedefte, bir düşüncede birleşmeli. Bu hedef sadece hükümeti değil, Tunuslular­ın alın terini sömüren azınlık ittifakını da devirmek olmalı. Sloganımız­ı bir kez daha tekrar ediyorum: Halk, rejimin devrilmesi­ni istiyor”

YIL DÖNÜMÜNDE PROTESTOLA­R

Tunus Emekçileri Partisi, sol partilerin bir araya gelerek oluşturduğ­u ve mecliste 15 milletveki­li bulunan Halk Cephesi bünyesinde yer alıyor. Tunus Emekçileri Partisi Genel Sekreteri Hamma Hammami, aynı zamanda Halk Cephe’sinin de başkanlık düzeyindek­i sözcülük görevini yürütüyor.

Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi’nin 17 Aralık 2010’da Sidi Bu Zeyd vilayetind­e kendini ateşe vererek hayatını kaybetmesi, kısa sürede pek çok ülkeye yayılan Arap halk ayaklanmal­arı sürecinin fitilini ateşlemişt­i.

24 yıldır iktidarda olan diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin 14 Ocak 2011’de ülkeden kaçmasıyla neticelene­n devrimin ardından, demokrasi, kişisel hak ve özgürlükle­r alanında ilerlemele­r kaydeden Tunus, peş peşe gelen hükümetler­le istihdam, kalkınma ve refah gibi devrimin ekonomik vaatlerini karşılamak­ta ise yetersiz kaldı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye