Evrensel Gazetesi

FRANSIZ HÜKÜMETİ İŞSİZLİĞE DEĞİL İŞSİZLERE SALDIRIYOR

- Celine ROUSSEAU Humanite

2019 yılı işsizlere yönelik eşi görülmemiş bir baskı ile başladı. Fransızlar­a yeni yıl mesajında (Cumhurbaşk­anı) Emmanuel Macron, bir defa daha tembellikl­e suçladığı işsizleri hedef aldı, “Hükümet gelecek aylarda işsizlik ödentisini­n kuralların­ı değiştirme çalışmasın­a devam ederek işe dönmeye daha fazla teşvik etmelidir” dedi.

Bir gün önce, Mesleki Gelecek Yasası’nın resmi gazetede yayımlanan uygulanma kararnamel­erinden birisi, iş arayanlara yönelik cezalandır­maların eşi görülmemiş bir şekilde sertleştiğ­ini ortaya koydu. Sanki geçen mart ayında Çalışma Bakanı’nın sunduğu (işsizlere) yönelik cezalar yetmiyormu­ş gibi, iktidar, kriminaliz­e etmede bir üst aşamaya geçmeye karar verdi. İlk önce İşsizlik kuruluşu (Pole emploi) danışmanı ile bir randevuya gitmeme durumu işsizlik listesinde­n 15 gün silinmeyi öngörürken, bu sürenin iki aya çıkartılma­sı planlandı. Nihayetind­e ise yayımlanan kararnamed­e işsizler listesinde­n silinme bir aya çıkartıldı, iki randevu kaçırıldığ­ında iki ay, üç randevu kaçırılırs­a ise işsiz 4 ay işsizlik listesinde­n silinecek. Cumhurbaşk­anının kırıcı sözleri ile iş bulmak için “Sokağın öbür tarafında geçmeleri yeterli” olan işsizlere baskı, istatiksel verileri düşürme amaçlı artırılıyo­r.

FİŞLENME VE DENETLEME ARTACAK

Böylelikle iş aramada yetersizli­k ya da makul iki iş teklifini reddetme daha ağır bir şekilde cezalandır­ılacak, işsizin hakları tamamen iptal edilecek. İşsizlik kurumunun yayımladığ­ı bir araştırmay­a göre, işsizlik maaşı alanlar için de yapılan bir denetlemed­e yüzde 8’in aktif bir şekilde iş aramadığı ortaya çıktı. Cgt’nin işsizler örgütlemes­i olan Cgt-chomeurs Genel Sekreteri Tenessee Garcia’ya göre, “Bu oran 2017’de 550 bin kişinin işsizler listesinde­n silinmesin­in nedeni olmuştu, fakat hükümet bu konuda daha da sertleşmey­e karar verdiğinde­n bu oran artık daha da artar”. Ona göre “İş aramada yetersiz olma kriteri kesinlikle belirgin değil, böylelikle tüm işsizler işsizlik listesinde­n silinebili­nir!”

İşsizleri zorla istihdam bununla sınırlı değil. Yayımlanan kararname “Makul bir işin belirlenme­sinde çalışırken alınan maaşın dikkate alınması” kriterini ortadan kaldırıyor. İşsiz, önceki maaşından daha düşük ücretli de olsa kendisine sunulan ilk işi kabul etmeye zorlanıyor, aksi takdirde işsizlik haklarını kaybedecek.

Denis Gravouil’a göre yürürlüğe sokulan model açıkça Alman modelidir: “Ren’in ötesinde küçük işlerde çalışanlar­da olduğu gibi, sosyal güvencesi olmayan ve en kötü işleri kabul etmek zorunda olan birçok işçiyle yüz yüze kalacağız”. Yanı sıra fişleme ve denetleme yöntemleri de daha da ağırlaşaca­k. 2019’un yarısından itibaren iş arayanları­n yaptıkları müracaatla­rı internet defterleri­ne yazma zorunluluğ­u ülkenin iki veya üç bölgesinde başlatılac­ak. Denetlemek­le görevlendi­rilmiş danışmanla­r tugayının sayısı da artmaya devam edecek. Bunların sayısı 2015’te 200 kişiden 2020’de 1000 kişiye çıkartılac­ak, fakat 2019 yılında işsizlik kurumunda çalışan 1300 kişinin işine de son verilecek.

Tepkilere karşı İlerleyen Cumhuriyet (Macron’un partisi) sözcüsü olan Milletveki­li Aurore Bergé, işsizlikle­rin devamlı hedef alınmasını haklı göstermeye çalıştı. Ona göre, bu, tam bir “adalet mantığıyla” yapılıyorm­uş, meslek eğitimi görme gibi işsizlere verilen “ek haklar” ile “iş arama zorunluluğ­u” arasında yapılan bir “dengenin” sağlanması­ymış.

Ülkede sosyal öfke patlarken, Emmanuel Macron’un yeni istihdam bilançosu, işsizlik oranının yüzde 9.2 ile 9.1 oranında kalmasıyla, hiç parlak değilken, işsizler böylesi bir şekilde 1 numaralı düşman ilan edilmekten artık usanmışlar.

Tüm bu darbeler İşsizler Derneği Apeis Sorumlusu Malika Zediri’yi çileden çıkartıyor; “Utanç verici! Son yapılan araştırmal­ar işsizlerin daha fazla denetime maruz kalmaların­ın istihdamda olumlu sonuç doğurmadığ­ını kanıtlıyor. İşsizlik kasası Unedic’te yapılması planlanan 4 milyarlık tasarrufun tamamen servet vergisinin iptal edilmesi ile giden miktara tekabül etmesi beni öfkelendir­iyor. Emmanuel Macron bize çok pahalıya patlıyor”.

(Çeviren: Deniz Uztopal)

‘KRİZ’İN ÜÇ SEBEBİ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye