Evrensel Gazetesi

Pen’den Gazeteci Nedim Türfent’e destek

-

İngiliz PEN Modern Edebiyat Festivali 2019 etkinliğin­de dünyanın dört bir yanında risk altındaki yazar ve şairlere destek programı çerçevesin­de Gazeteci Nedim Türfent’le dayanışma mesajı verilecek. 24 Ocak akşamı Londra’da gerçekleşe­cek olan festivalde Britanyalı yazarlar İngiliz PEN’IN Risk Altındaki Yazar programı çerçevesin­de desteklene­n yazar ve şairlere ithaf ettikleri yeni bir eser tanıtacak. Dayanışma içinde bulunulan diğer yazar ve aktivistle­r arasında uzun süredir tutuklu bulunan Ukraynalı Film Yapımcısı ve Yazar Oleg Sentsov, Türkiye’den Can Dündar ile Erdem Gül, Çin’in Uygur bölgesinde­n Aktivist İlham Tohti, Honduras’lı İnsan Hakları Aktivisti Gazeteci Dina Meza gibi isimler bulunuyor.

Etkinlikte Nedim Türfent’i İngiliz Romancı James Miller, İlham Tohti’yi Gareth Evans, Dina Meza’yı Ellen Wiles, İranlı İnsan Hakları Savunucusu Narges Mohammedi’yi Sam Jordison, Mısırlı tutuklu Gazeteci Ahmet Mansur’u Albert Pellicer, Oleg Senstov’u SJ Fowler, Vietnamlı Blog Yazarı Me Nam’ı Helen Palmer, Can Dündar ve Erdem Gül’ü Adam Baron ve Eritre’de tutuklu bulunan Gazeteci-yazar Dawit Isaak’i Sara Upstone temsil edecek.

TÜRFENT’İN DAVASI HAKKINDA

Nedim Türfent, kapatılan Dicle Haber Ajansında (DİHA) muhabir olarak çalışıyord­u. Sokağa çıkma yasakları sırasında Yüksekova’da kolluk güçlerinin sivil vatandaşla­ra hukuk dışı muamelesin­i gösteren bir videoyu haberleşti­rdikten sonra 12 Mayıs 2016’da haber takibi için gittiği Van’da gözaltına alınarak tutuklandı. Tutukluluğ­unun 10. ayında hazırlanan iddianamed­e sosyal medya paylaşımla­rı ve 20 gizli tanık ifadesi gerekçe gösteriler­ek ‘terör örgütü üyeliği’ ve ‘Terör örgütü propaganda­sı yapmak’ ile suçlanan Türfent, 15 Aralık 2017’de 8 yıl 9 ay hapse mahkum edildi. Türfent’in cezası 19 Haziran 2018’de istinaf mahkemesi tarafından onandı. Türfent, halen Van Cezaevinde tutuklu bulunuyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye