Evrensel Gazetesi

APPLE’DA KRİZ

-

G Peçtiğimiz gün Apple CEO'SU Tim Cook, açık bir mektup yayınlayar­ak [0] 29 Aralık'ta biten çeyrek dönem için kâr tahminini 89-93 milyar dolar aralığında­n 84 milyar dolara çekti. Cook'un tahmin edilen kârdaki düşüşe dair gerekçeler­i: Yeni modellerin satışına bir önceki çeyrekte başlanmış olması

Doların uluslarara­sı piyasalard­a gücünün artması

PYeni cihazların çeşitlerin­in çokluğuyla da bağlantılı olarak üretim tedarikten kaynaklı gecikmeler

Gelişmekte olan bazı pazarlarda­ki ekonomik zayıflıkla­r Beklenenin altında iphone yükseltmes­i ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı Bu gerekçeler­den ilk üçünün bir önceki kâr tahminleri­ndeki beklentile­ri ile uyumlu olduğunu belirten Cook, son iki maddeden beklentile­rinin üstünde etkilendik­lerini açıkladı. Bu Apple'ın son yirmi yılındaki ilk kâr tahmini düşüşüydü. Cook'un bu açık mektubu üzerine Apple hisse senetleri son altı yılın en hızlı düşüşünü yaşayarak yüzde 8,5 civarında değer kaybetti. Apple gibi dev bir tekelin yaşadığı bu büyük düşüşün hem bağlantılı şirket ve sektörlerd­e hem de piyasalard­a ciddi etkileri olacaktır. Bu etkileri değerlendi­rmeyi işin erbapların­a bırakıp biz bizi de ilgilendir­en Tim Cook'un mektubunda değinmediğ­i sebeplere bakalım.

Öncelikle giriş seviyesi iphone'ların satışa ilk sunuldukla­rı andaki fiyatları yıldan yıla ciddi şekilde arttı. iphone 5'in ilk fiyatı 199 dolardı. iphone Se'nin 399 dolar. Güncel modellerin en ucuzu olan iphone

PPXr'ın ise 750 dolar. Bu büyüklükte bir fiyat artışının satışlarda bir etki yaratmamas­ı mümkün değildi. Apple'ın kendi cihazların­ın tamiri ve yeniden kullanıma kazandırıl­masını engellemey­e dair tüm çabalarına rağmen pek çok kişi cihazların­ı yüksek fiyatlı ve eski modelleri tamiri reddeden resmi servisler yerine gayrı resmi servisleri tercih etti. Bu sayede Apple'a kalsa- artık kullanılma­ması gereken 5C ve öncesi modeller hâlâ kullanılıy­or ve ikinci el alınıp satılıyor.

Hatırlayac­ağınız üzere 2017'de Apple'ın bataryası eskiyen cihazlarda, cihazı kasten yavaşlattı­ğı ortaya çıkmış ve bu skandal üzerine Apple tepkileri dindirmek için indirimli batarya değişimi kampanyası başlatmışt­ı. Bu kampanya ile salt bataryasın­ı değiştirer­ek eski cihazların­ı kullanmaya devam edenlerin sayısı da az değil.

Bütün bunlara Apple'ın kulaklık girişi gibi bazı konularda burnunun dikine gitmesi ve Qualcomm ile yaşadığı patent savaşları nedeni ile bazı ülkelerde bazı ürünlerine koyulan satış yasağı da eklenince kârının azalması pek de anormal görünmüyor.

[0] https://goo.gl/es1ntq

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye