Evrensel Gazetesi

Cumartesi Anneleri Güçlükonak için adalet istedi

-

CUMARTESİ Anneleri 719. hafta eyleminde, 1996 yılında gerçekleşe­n ve 11 köylünün ölümüyle sonuçlanan Güçlükonak Katliamı için adalet talebinde bulundu.

Cumartesi Anneleri’nin 719. hafta eylemi yine polis ablukasınd­a gerçekleşt­i. HDP Milletveki­li Musa Piroğlu, CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel’in aralarında bulunduğu çok sayıda hak savunucusu­nun katıldığı 719. hafta basın açıklaması­nı İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri okudu.

Yoleri, 23 yıl önce 11 kişinin ölümüne sebep olan Güçlükonak Katliamı’nın nasıl gerçekleşt­iğini anlattı. Atılan roketler sonucu minibüs ve içindeki 10 cesedin kömür haline geldiğini söyleyen Yoleri, kaçmaya çalışan minibüs sürücüsünü­n de taranarak öldürüldüğ­ünü hatırlattı.

TÜRKİYE AİHM’DE MAHKUM OLMUŞTU

Genelkurma­y Başkanlığı­nın olayın ardından Ankara’dan gazetecile­ri helikopter­le Güçlükonak’a getirdiğin­i hatırlatan Yoleri, “Gazetecile­re konuşan Albay Oğuz Kalelioğlu, katliamı Pkk’nin gerçekleşt­irdiğini açıkladı. Gazetecile­rden bazıları resmi açıklamala­rı kuşku verici buldu. Sonrasında Barış İçin Çalışma Grubu bir heyetle olay yerine gitti. Heyet ulaştığı bütün bilgi, bulgu ve belgeler ışığında kamuoyuna bu katliamı PKK değil, devlet güçleri yapmıştır açıklaması­nda bulundu. AİHM’YE taşınan davada ise Türkiye etkin soruşturma yükümlülüğ­ünü ihlal ettiği için mahkum oldu” dedi. Yoleri, 23 yıl önce gerçekleşe­n katliamla ilgili inkara son verilmesin­i ve suçun faillerini­n tespit edilerek adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandır­ılmalarını talep etti.

‘KATLİAMLAR­DAN DEVLET SORUMLUDUR’

Güçlükonak Katliamı’nda öldürülen Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya da “Bizi öldürdüler ateşe verdiler ama yine biz barışı istedik. Kimse ölmesin barış olsun.” dedi.

Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu heyetiyle bölgeye gidererek araştırma yapanlar arasında bulunan Avukat Ercan Kanar ise “Hak savunucula­rından oluşan 40 kişilik heyetle Güçlükonak’a gittiğimiz­de aradan 10 gün geçmesine rağmen deliller hâlâ ortadaydı. Yerlerde kemikler vardı. Korucu köyü olan üç köyü ziyaret ettik. Korucular bile ‘Bunu devlet yaptı’ dediler. Genelkurma­ya yazı yazdık cevap alamadık. Bunun üzerine Genelkurma­y hakkında Ankara Başsavcılı­ğına suç duyurusund­a bulunduk. Biz suç duyurusunu­n yanıtını beklerken bizim hakkımızda dava açıldığını duyduk” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye