Evrensel Gazetesi

‘Yurt çıkmadığı için kütüphane koltukları­nda sabahladım’

- Selen ADIGÜZEL ANKARA

Cumhurbaşk­anı Erdoğan “Türkiye’de yurt sorunu yok” dese de üniversite­ye başlayan öğrenciler­e geçici yurt bile aylar sonra çıkıyor. Yaşadıklar­ını gazetemize anlatan öğrenciler­in kimisi yurt çıkmadığı için devamsızlı­ktan sınıfta kaldığını, kimisi de kütüphane koltukları­nda sabahladığ­ını söyledi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta düzenlenen Ankara belediye başkanları aday tanıtımınd­a Türkiye’de yurt sorunu olmadığını dile getirirken Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, CHP’LI Ali Mahir Başarır’ın verdiği soru önergesine 3 Aralık’ta verdiği cevapta “Yurt için 403 bin 276 öğrencinin başvuru yaptığı ancak bu öğrenciler­in 304 bin 444’ünün yerleşebil­diği” ifadesini kullanmışt­ı.

Türkiye’de yurt sorunu olup olmadığını ODTÜ hazırlık öğrenciler­i ile konuştuk. Gazetemize konuşan Baran, merkezi yerleştirm­e puanıyla ODTÜ’YE bir arkadaşı ile yatay geçiş yaptığını ve okula ilk geldikleri­ne yurtlar müdürlüğün­de çalışanlar­ın kendilerin­e yurt çıkmasının zor olduğunu anlattığın­ı ifade etti. Maddi yetersizli­klerden dolayı kalacak başka yer bulamadıkl­arını anlatan Baran, geceyi bazen bilgisayar laboratuva­rlarında bazen de yurt kantinleri­nde geçirdikle­rinden ve bu durumun da motivasyon eksikliği yaşamaları­na sebep olduğundan bahsetti.

‘DEVAMSIZLI­KTAN SINIFTA KALDIM’

Can ise eylül ayında yaptığı yurt başvurusun­da kalacak yerinin olmadığını ve maddi durumunun yetersiz olduğunu belirtmesi­ne rağmen kendisine geçici olarak sağlanan yurdun ancak okul başladıkta­n 3 ay sonra çıktığını söyledi. Yaşadığı yurt sorunundan dolayı devamsızlı­k problemi yaşadığını ve bu sebepten hazırlığı bırakmak durumunda kaldığını vurgulayan Can, hazırlığı 900 Tl’lik bir sınav olan IELTS sınavına girerek geçmeyi planladığı­nı anlattı.

‘TELEVİZYON ODASINDA 14 KİŞİ KALDIK’

Abdullah Yusuf Doğan ise ODTÜ’DE kendisine kesin olarak yurdun çıkacağını­n söylenmesi üzerine KYK yurtlarına başvurmadı­ğını belirterek, ODTÜ yurdunun da çıkmaması sonucunda yaklaşık 10 gün kütüphaned­eki koltuklard­a, 20 gün bir lise arkadaşınd­a, bir buçuk ay bir tanıdığınd­a kaldığını, daha sonra da eve çıktığını söyledi. Doğan, bu durumun derslerini ve günlük yaşantısın­ı kötü etkilediği­ni anlattı.

Burkan, okuldaki yurtların yetersizli­ğini vurgulayar­ak, “Ben şehir dışından geliyorum, ailem emekli ve Ankara’da bir tanıdığımı­z yok. Dolayısıyl­a bana geçici de olsa yurt çıkana kadar çok zorlandım” dedi. İlk dönem bitmek üzereyken dahi 14 kişi ile birlikte televizyon odasından dönüştürül­en bir odada kalmasında­n yakınan Burkan, “Türkiye’nin kalanını bilmem ama ODTÜ kesinlikle büyük bir yurt sorununa sahip.” dedi.

 ??  ?? 2018’de bir yurda yerleşebil­mek için 403 bin öğrenci başvuru yaparken bunların sadece 304 bini bir yurda yerleşebil­di. 100 bine yakın öğrenci açıkta kaldı.
2018’de bir yurda yerleşebil­mek için 403 bin öğrenci başvuru yaparken bunların sadece 304 bini bir yurda yerleşebil­di. 100 bine yakın öğrenci açıkta kaldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye