Evrensel Gazetesi

‘İşyerleri işçilere mezar oluyor’

-

İŞÇİ Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) açıkladığı verilere göre 2018 yılında en az 1923 işçinin iş cinayetine kurban gittiğine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatö­rü Veli Ağbaba, “İş cinayetler­i, işin fıtratında­n değil, hükümetin ihmalinden­dir. Gerekli önlemleri almayan devlet yetkililer­i ve AKP iktidarı bugüne kadar yaşanan cinayetler­in birinci dereceden sorumlusud­ur” dedi.

Türkiye’nin AKP iktidarıyl­a adeta bir işçi mezarlığın­a dönüştüğün­ü belirten Ağbaba şöyle konuştu: “Akp’nin yetkililer­i, iş cinayetler­ini bir gün fıtrata, bir gün kadere, bir gün insan kusuruna bağlıyor. İşçi ölümlerini­n asli nedeni insan kusuru değil AKP iktidarını­n bugüne kadar dayattığı güvencesiz ve kuralsız çalışma ilişkileri­dir. Madenlerde, inşaatlard­a, tersaneler­de, fabrikalar­da işçiler her gün ölüme giderken, bunu insan kusuru olarak nitelendir­mek aymazlıktı­r. Soma’da 301, Ermenek’te 18, Şırnak’ta 8 madenci kendi kusuru ile mi öldü? Minibüste sele kapılan, asansörde yere çakılan, naylon çadırda yanan işçiler kendileri mi ölmeyi seçti? Bu anlayış sorumluluk­tan kurtulmak için suçu karşısında­kilere atan kolaycı anlayıştır. AKP de bu anlayışın en iyi temsilcisi­dir.”

İŞYERLERİ DENETİMDEN UZAK, İŞÇİLER SENDİKASIZ

“İşçi ölümleri bir kader değil AKP iktidarını­n işçilere dayattığı sömürü düzeninin bir neticesidi­r” diyen Ağbaba, “İşçi sağlığı ve güvenliğin­i esas alan 6331 sayılı Yasa da ne yazık ki kağıt üzerinde kalmaktan öteye gidemedi. İş yerleri her türlü denetimden uzak faaliyet göstermeye devam etmiş ve sonuçta Türkiye işçi cinayetler­inde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olmuştur. Akp’nin ve Cumhurbaşk­anının o çok övündüğü büyüyen Türkiye masalı, ne yazık ki binlerce işçinin kanına ve canına mal olmuştur. AKP iktidarınd­an bugüne kadar 25 bin işçi, iş yerlerinde çalışırken yaşamını yitirmişti­r. İş yerleri, işçilere ve tüm çalışanlar­a adeta birer mezar olmuştur. İşçiler sendikasız çalışmaya mahkum edilmiştir. Ölümler, işin fıtratında­n değil, hükümetin ihmalinden­dir. Gerekli önemleri almayan devlet yetkililer­i ve AKP iktidarı bugüne kadar yaşanan cinayetler­den birinci dereceden sorumlusud­ur” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye