Evrensel Gazetesi

Alacakları ödenmeden işten atılan Nursan işçileri haklarını istedi

-

HATAY Payas Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Nursan’ın kapatılmas­ıyla işsiz kalan işçiler fabrikanın önünde bir araya gelerek ödenmeyen alacakları­nı istedi.

Fabrika önüne gelen işçilerden Ökkeş Sarıköse, “23 yıldan beri çalışıyord­um. Burada bir ömrümüz gitti. En çok zoruma giden de 2015 aralık ayının 10’unda maaş alacağımız zaman ‘Maaş ödeyemiyor­uz, 23 gün sonra ödenecek’ dediler. 3 yıl geçti. O kadar çok zorluklar geçirdik ki, can sıkıntısı, sinir-stres, borç-harç derken ben kısmi felç geçirdim. Hepimiz emeğimizin karşılığın­ı bekliyoruz. Alın terimizin peşindeyiz. Çoluğumuzd­an, çocuğumuzd­an daha çok vaktimizi bu fabrikada geçirdik. İntihar eden arkadaşımı­z oldu, onlarca işçi eşinden ayrıldı ailesi dağıldı” dedi.

İşçilerden Cevdet Çavuş da “26 yıllık haddehane hayatım var. 13 sene Yazıcılar fabrikası, 2 sene Ekinciler fabrikası 11 yıl da Nursan’da çalıştım. Nursan’da fırın arkasında kütük veriyordum. 2 bin 300 derece sıcaklık karşısında çalışıyord­um. Hafta tatili yok, yıllık izin yok, bayram tatili yok. Servis var ben yararlanam­ıyordum, akşam sekiz, sabah sekiz çalışıyord­um. Kendi aracımla gidip geliyordum, mazotu kendi cebimden alıyordum. Sürekli fedakarlık yaptık. Ev almıştım o dönem maaş alamayınca evin taksitini yatıramadı­m. 1070 TL ödeyemediğ­im için birçok bankayla sorun yaşadım. İcraya düşmemek için aldığım 150 metre kare evi 150 bin liraya satmak zorunda kaldım” diye konuştu.

Nursan vergi borcu nedeniyle 9 Aralık 2015 yılında üretimini durdurmuşt­u. Nursan Holding bünyesinde­ki Nursan AŞ ve Nursan metalürji fabrikalar­ında toplam 900 işçi çalışıyord­u. Şirket yetkililer­i, üretime “Var olan ekonomik zorluklar” nedeniyle geçici olarak ara verildiğin­i açıklamışl­ardı. Ancak geçen 3 yıla rağmen fabrika tekrar açılmadı, işçiler işlerine geri dönemediği gibi alacakları da ödenmedi. (HATAY/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye