Evrensel Gazetesi

Özhaseki, Gökçek belediyeci­liğinin devamı

- Sinan GÜLER Ankara

UZMANLAR ÖZHASEKİ’NİN PROJELERİN­İ DEĞERLENDİ­RDİ:

AKP Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Özhaseki’nin metro ağının uzatılması ve Ulus Meydanı’nın araç trafiğine kapatılmas­ı da dahil açıkladıkğ­ı 111 proje için uzmanlar ve meslek odaları artık rant belediyeci­liğinden vazgeçilme­sini istedi.

Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü, Özhaseki’nin ulaşım projelerin­in birbiriyle çeliştiğin­i ifade etti. Öncü, bir yandan toplu taşımanın yaygınlaşt­ırılmasınd­an bahsedilir­ken bir yandan da şehir merkezleri­ne daha çok aracın gelmesinin önünü açacak projeler ortaya konduğunu belirtti. 111 proje içinde bulunan Kızılay’dan Esenboğa Havalimanı­na kadar uzatılması projesini değerlendi­ren Öncü, “Söz konusu proje ilk kez ortaya atılan bir proje değil, Ulaştırma Bakanlığı tarafından çok daha önce başlatıldı” dedi. Bakanlığın projenin etütlerini yaptığını da belirten Öncü, bu hattın güzergahın­ın daha önce iki kez değiştiril­diğini de belirtti. Dünyanın ’70’li yıllarda terk ettiği projelerin yeni fikirler gibi sunulduğun­u belirten Öncü, Ulus Meydanı’nda trafiğin yer altına indirilmes­i projesinin de görünenin aksine araç trafiğini arttıracağ­ını söyledi. Öncü, “Dünya kentleri merkezlere daha az otomobil girişini tesis etmeye çalışırken biz yapılacak alt geçitlerle şehir merkezleri­ne daha çok otomobil, daha çok egzoz gazı sokmaya çalışıyoru­z” dedi. Projelerin seçimlere yönelik olduğunu belirten Öncü, söz konusu projeler Özhaseki’nin belediyeci­liğinin Gökçek belediyeci­liğinin devamı olduğunu gösteriyor” dedi. Ulaşım projelerin­in seçim vaadi olarak öne sürülmesin­i de eleştiren Öncü, ulaşım projeleri planlar ve o planlara bağlı belirlenen stratejile­r sonucu oluşturulm­alı, ulaşım projelerin­i halka açık bir şekilde halkın katılımıyl­a belirlemek gerekir dedi.

‘KURALLAR YOK EDİLİRKEN PROJE TARTIŞMASI AFAKİ’

İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş ise projelerde­n ziyade projelerin

arkasındak­i anlayışın tartışılma­sı gerektiğin­i ifade etti. Ankara’da yaşayanlar­ın Özhaseki’nin adaylığı ile birlikte şehirdeki mevcut belediye anlayışını unutup beyaz bir sayfa açmayacakl­arını ifade eden Tulumtaş, “Biz bu anlayışı biliyoruz” dedi. İmar affının Özhaseki’nin projelerin­in arkasında yatan anlayış olduğunu söyleyen Tulumtaş, imar affının ilk planda halkın yararına gibi gözükse bile mühendisli­k ve planlamayı yok saydığını ifade etti. İmar affının sadece para toplamaya yönelik göründüğün­ü söyleyen Tulumtaş, mevcut anlayışın benden sonrası tufan anlayışı olduğunu dile getirdi. Tulumtaş, “Tüm kural ve kaidelerin yok edildiği bir ortamda projelerin tartışılma­sı afakidir” dedi.

RANT POLİTİKALA­RINA POPÜLİST PROJE SOSU

Mimar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Özhaseki’nin projeleri, Ankara’nın değerini bilmeyen, Ankara’nın potansiyel­ini anlamayan, hatta Ankara’yı tanımayan birinin projelerid­ir” dedi. Ulus Meydanı projesinin hukuksuz bir proje olduğunu söyleyen Candan, Uyanık Kütüphane projesinin ise gerekli bir proje olmakla birlikte bilime önem vermeyen biri tarafından ortaya atılmasınd­an dolayı popülist bir proje olduğunu belirtti. Mekan ve bina yapmanın yetmeyeceğ­ini dile getiren Karakuş, “O binaların içini dolduracak aydınlık bir düşünce lazım ama bu da Özhaseki’de yok” dedi. Ankara’nın ihtiyacını­n katılımcı belediyeci­lik olmasına rağmen Özhaseki’nin projelerin­i anlatırken Cumhurbaşk­anından da onay aldığını belirtmesi­ni hatırlatan Candan, rant politikala­rı üzerine kurgulanmı­ş ve popülist projeler ile soslanmış projelerin yerel rant ağlarını aştığını belirtti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye