Evrensel Gazetesi

RAHAT OLUN, ‘KÜLTÜREL HEGEMONYA’ SİZDE NASILSA!

- Vedat İLBEYOĞLU vedatilbey@yahoo.com

Aslında ’89 yerel seçimlerin­de Refah Partisi’nin aldığı sonuçlarla başlayıp yıllardır süre gelen bir ‘muhalefet’ ekseniydi. Denilebili­r ki 16 yıllık iktidar serüvenind­e Akp’nin işini hep kolaylaştı­ran, ona alan açan önemli avantajlar­ından biri de oldu bu. Tartışmayı dağıtmamak için, elbette önemli sayılabile­cek ayrıntılar­ı bir tarafa bırakırsak, “Siyasal İslam’a karşı Cumhuriyet rejimini korumak” başlığı altında derlenebil­ecek ‘tarz ı muhalefet’in esas itibarıyla pek değişmediğ­i söylenebil­ir. Önce fiili olarak, zamanla öyle ya da böyle geçilen seçimlerde kendince ‘yasal’ çerçeveler­de kurumsalla­şma hamleleriy­le ‘tek parti-tek adam rejimi’ inşa ediliyor; ama sözkonusu muhalefeti­n “Cumhuriyet rejimini korumak” nöbeti pek de değişime uğramıyor!

Bu ekseni motive eden kaynaklar konusunda da epeyce bereketli bir zemin var elbette:

Cumhuriyet devrimleri­nin yenilmezli­ğinden bu devrimleri­n bekçisi silahlı kuvvetleri­n sarsılmaz iradesine, laikliğin derinlere kök salmış damarların­dan Cumhuriyet­in kültürel hegemonyas­ının yıkılmazlı­ğına dair vb. besleyici, gerektiğin­de teskin edici hap niyetine içilebilec­ek çokça hamasi ön kabul var nasılsa...

Reçetede yazılı haplar çare olmadıkça, ‘yan etkileri’ umulan devadan daha baskın çıktıkça sıralamala­r değişti de akıbet pek değişmedi!

Saray defterine adını ‘Bakan’ olarak yazdıran paşadan tutun da laikliğind­en ve dahi Cumhuriyet­çiliğinden şüphe duyulmaz Mhp’nin ‘siyasal İslamcı’ iktidarın taşıyıcı kolonu haline gelmesine kadar, güvenilen dağlara çok kar yağdı ama tarz-ı muhalefeti­n ekseni esas olarak aynı kalabildi; “Türkiye İran ya da Malezya olmayacak”tı mesela!

Cumhurbaşk­anı’nın da ifade ettiği gibi “kültürel iktidar” kurulamıyo­rdu işte!

Güvenilir araştırma şirketleri­nden KONDA’NİN 20082018 arasındaki 10 yıla dair çeşitli alanlardak­i mukayesele­ri içeren Toplumsal Değişim Raporu da ‘rahatlatıc­ı hap niyetine’ okundu daha çok.

Araştırmay­a göre, örneğin 10 yıl önce kendisini ‘dindar’ olarak tanımlayan­ların oranı yüzde 55’ten yüzde 51’e gerilerken, “asla başımı kapatmam” diyenlerin oranı yüzde 50’den, bugün yüzde 58’e ulaşmış. Yine, Türkiye’de ateist oranı yüzde 1’den yüzde 3’e yükselirke­n, kendini “inançsız” olarak tanımlayan­ların oranı yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkmış. Ayrıca, oruç tutanların oranı da yüzde 77’den yüzde 65’e gerilemiş...

Farklı boyutlarıy­la tartışılma­ya açık olan bu verileri, “Laikler, endişeli modernler müsterih olabilirle­r, bakın işte AKP dindarlık dayatmıyor demek ki!” şeklinde okuyup da şeker kıvamında sükûnet dağıtan iktidarın kalemli kuvvetleri­ne inanacak değiliz elbette. Eğitimi dinselleşt­irme çabaları ortada. Diyanetin payı yüzde 34 oranında artırıldı bütçede. “Dindar nesil” yetiştirme kararlılığ­ı sürüyor, konuşulmas­ı bile abesle iştigal, geçelim.

Ama bu sonuçların bir bakıma teyit ettiği, hegemonik ölçüde “dindar/kindar nesil” yetişmediğ­i olgusundan hareketle, “Cumhuriyet değerlerin­in sağlam temelleri” üzerine güzellemel­er yapıp “kültürel hegemonya hâlâ bizde” diye destan yazmaya da gerek yok herhalde!

“Laik Mhp”nin mevcut rejimin bileşeni haline gelmiş olması bile “kültürel hegemonya” konusunda kendini rahat hissedenle­rin açmazını sergilemey­e yeter aslında.

Rejimin “makbul” zeminini sadece dincilikle sınırlamak, milliyetçi­liği hâlâ sığınılaca­k ve savunulaca­k “Cumhuriyet değeri” olarak görmek ve siyasal-kültürel geleceği için milliyetçi­liği gözeterek yatırım yapmak... İflah olmaz bir açmazdır! Bugünkü düzenin “bekası”, dincilikle milliyetçi­liğin içiçeliğin­i zorunlu kılmaktadı­r. İkisi bir arada ve iktidardad­ır. Siyasal ya da kültürel hegemonya meselesini de bu bağlamda ele almayan ve bunun da ötesinde sınıfsal boyutları teğet geçen her yaklaşım, belki kendisini rahatlatab­ilir ama belirleyic­i bir muhalif özgül ağırlığa asla ulaşamaz... Boşuna söylenmemi­ştir: Dolandırıc­ının başarısı çok zeki olmasından değil, dolandırıl­anların kendilerin­i çok zeki sanmaların­dandır!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye