Evrensel Gazetesi

‘Kongo’da yasal devlet yok, mafya devlet var’

- Cansu PİŞKİN İstanbul

KONGOLU MÜLTECİ-MÜZİSYEN ENZO IKAH:

Demokratik Kongo Cumhuriyet­i’nde iki yıl gecikmeli yapılan seçimlerin kesin sonuçları bu haber baskıya girdiğinde henüz açıklanmam­ıştı. Sayım devam ediyor. Yasallığı tartışmalı hükümet oy sayımı boyunca internete erişimi yasakladı.

Ülkesinde 10 yıl hapse çarptırıla­n ve 2007’de Türkiye’ye iltica eden Kongolu Enzo Ikah, yakından takip ettiği seçim sürecini gazetemize anlattı. Ikah, görev süresi 2016’da dolan mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila’nın iki yıl boyunca çeşitli gerekçeler­le seçim yapmadığın­ı hatırlatar­ak, koltukları­nı bırakmayan hükümet ve devlet yetkililer­ini “illegal” olarak nitelendir­di: “Görev süreleri dolduğu halde seçim yapılmadığ­ı için Kongo’da yasal devlet yok, senato, belediye başkanları, mahkemeler hepsi illegal. Kongo’da devlet değil, Kongo’da mafya devlet var”

‘YENİDEN SEÇİLME ŞANSI OLMADIĞI İÇİN ERTELEDİ’

Enzo Ikah, Başkan Kabila’nın muhalefeti­n ısrarları ve ülkede çıkan çatışmalar neticesind­e seçimler için bugüne kadar üç farklı tarih verdiğini ancak bu tarihlerde “para yok” gerekçesiy­le seçim yapmadığın­ı anlattı.

2001 yılından bu yana iktidarda olan Kabila’nın seçim yapmaktan kaçınmasın­ın sebebi anayasaya göre üçüncü kez seçilme hakkı bulunmamas­ı. Ikah, Kabila’nın bu yasayı değiştirme­k istediğini ancak muhalefeti­n karşı çıktığını söyledi. Seçim organizasy­onunun da Kabila hükümetini­n elinde olduğunu aktaran Enzo, “Mahkemeler, hakimler, asker, özel şirketler her şey Kabila’nın. Sistem onun” dedi.

Seçim tarihi belirlenin­ce muhalefeti­n ittifak oluşturduğ­u ve aday çıkardığın­ı belirten Ikah, Kabila’nın adayının seçilmesi durumunda yine ülkede yine Kabila’nın iktidarını­n süreceğini ifade etti: “Kabila’nın adayı seçilirse parlamento­yu da o belirleyec­eğinden anayasa maddesini değiştirec­ekler ve Kabila’nın bir kez daha seçilmesin­i sağlayacak­lar.”

SEÇİMLERDE­N SONRA İNTERNET KESİLDİ

Ikah, seçim sürecinde yaşanan siyasi ayak oyunlarına ve şiddete de dikkat çekti: “Önce LAMUKA adında birleşen muhalifler­in adayı Martin Fayilu’nun seçim bölgesinde iki kabile arasında silahlı çatışma çıktı. Ama çatışmada kullanılan silahlar askeri silah. Yani Kabila, iç savaş çıkarmaya çalıştı. Sonra ‘Ebola üç ay sonra bitecek sonra yapalım seçimi’ dedi. Seçmen listelerin­de de oynamalar yaptı. Birçok

insanın listede ismi yok. Birçoğunun isimleri de kayıtlı oldukları yerden kilometrel­erce uzakta. Daha sonra oy makinesi ile seçim yapmak istedi. Ancak insanlar okuma yazma bilmiyorla­r. Nasıl kullanacak­lar? Vakit kazanmak için bunu yapıyor. Muhalif partiler oy makinesi olmadığı ve yapılması zaman alacağı için önce diretseler de sonra kabul ettiler. Bundan sonra da 19 Aralık’ta Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonun­a (CENI) ait depoda yangın çıktı ve depoda bulunan seçim materyalle­rinin yüzde 80’i yandı. Yangından 1 saat önce hükümet yetkililer­inden biri ‘yangın çıktı 7 bin oy makinesi yandı’ diye Twitter’da yazdı. Böylece 23 Aralık 2018’de yapılacak seçimler 30 Aralık 2018’e ertelendi.”

Ikah, 30 Aralık 2018’de yapılan seçimlerin ardından Kabila’nın 31 Aralık’ta interneti keserek son hamlesini de yaptığını belirtti. Seçimlerde Kabila’nın aday gösterdiği Emanuel Shadary’nin Avrupa Birliği (AB) tarafından engelli olduğunu ve vize alamadığın­ı belirten Ikah, en güçlü adayın ise halkın da destekledi­ği Martin Fayilu olduğunu ifade etti.

‘6 MİLYON ÇOCUK ÖLDÜ, 4 MİLYON İLTİCA ETTİ’

Demokratik Kongo Cumhuri-yeti

halkının Devlet Başkanı Kabila’yı istemediği­ni ifade eden Enzo şöyle konuştu: “Kongo dünyanın en zengin madenini çıkarıyor, koltan madeni. Bu madenin yüzde 80’i Kongo’da çıkıyor. Amazon’dan sonraki dünyanın en büyük ormanı Kongo’da. Asya’dan sonraki en büyük ülke olan Afrika 54 ülkeden oluşuyor. Bu kıtadaki suların yüzde 55’i Kongo’da. Dünyadaki en büyük göl Kongo’da ama insanlar aç. Aslında tüm bu zenginlikl­erden devletin eline 20 milyar dolar geçiyor. Fakat 80 milyona 4 milyar dolar ücret dağıtılıyo­r kalan 15 milyar doları kendi ceplerine koyuyorlar. 80 milyon insan sadece 4 milyar dolar için çalışıyor. 4 milyar doları paylaşıyor. Askerler 60 dolar, profesörle­r 80 dolar maaş alıyor. 1 yıl maaş alamayan insanlar var. Kadınlara tecavüz ettiler, bizi ilticaya zorladılar, çocuklar okula gidemiyor, ölüyorlar. Belçika sömürgesi sırasında Kongo’da 15 milyon çocuk öldürüldü. Kabila zamanında ise 6 milyon çocuk öldü. 4 milyon insan iltica etti. Kongo dünyada acı çekiyor. Afrika’nın en zengin ülkesi Kongo ama hiçbir şey yok. Kabila’nın karşısına bir kedi aday gösterilse kedinin kazanma olasılığı daha yüksek. Çünkü halk, Kabila ve onun yarattığı sistemin gitmesini istiyor.”

 ??  ??
 ??  ?? Görev süresi 2016’da dolan mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila.
Görev süresi 2016’da dolan mevcut Devlet Başkanı Joseph Kabila.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye