Evrensel Gazetesi

İLAÇ UMUDU

-

Devletin hapishane kurumu olan DOC’YE karşı uzun süredir Pensilvany­a Eyalet Hapishanes­inde mahkum olan Salvatore Chimenti’nin ana davacı olduğu bir dava açıldı. Chimenti’nin yanındaki diğer iki davacı onun gibi uzun süredir hapishaned­e kalan iki hasta mahkum, David Maldonado ve Daniel Leyva. Onlar, sadece Pensilvany­a’da Hepatit C virüsü enfeksiyon­u ve ciddi yan etkilerind­en muzdarip olan yaklaşık 7 bin mahkum adına DOC’YI yeterli tıbbi bakım sağlamaya zorlamak amacındala­r.

Davacı ve sanık mahkeme kararından önce uzlaşma teklifi üzerinde anlaştıkla­rı için, bu davada sonucu belirleyic­i bir dönüm noktası ortaya çıkmış durumda. Bu uzlaşma, hapisteki kadın ve erkeklerin, karaciğeri sertleştir­en ve hayati tehlike yaratan sirozlara yol açan bağ dokusu çoğalmasın­a neden olan olan Hepatit C kaynaklı karaciğer fibrozuna yakalanma riskinde bir DAA ilacı ile tedavi edilmeleri­ne olanak sağlıyor.

DAA, direkt etkili antiviral İlaçlar anlamına geliyor. Bunlar yeni geliştiril­en antiviral ilaçlardır ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından, büyük iyileştirm­e başarısı nedeniyle tavsiye edilmesine rağmen Gilead gibi ilaç şirketleri tarafından çok yüksek fiyatlarla satılmakta­dırlar. Philadelph­ia’daki Pensilvany­a Kurumsal Hukuk Projesi’nden (PILP) Avukat Su Ming Yeh ve meslektaşı David Rudovsky, bir basın açıklaması­nda anlaşmanın içeriğini şöyle ifade etti: “Önerilen anlaşma uyarınca, şu anda veya gelecekte bir DOC hapishanes­inde bulunan herkes, tıbbi koşullar buna karşı olmadıkça DAA ile tedavi edilebilec­ektir.” Anlaşmanın temel hükümleri şunlar: İlk olarak, Hepatit C’den (F-2, F-3 veya F-4 fibrozis evreleri olan) ciddi şekilde etkilenen tüm mahkumlar, bu aşamalara ulaştıktan altı ay içinde DAA ile tedavi edilecekle­rdir.

İkincisi, 1 Temmuz 2019-30 Haziran 2021 tarihleri arasında, hasta mahkumları­n 3 bini (yılda 1500), hastalıkla­rının ciddiyetin­e bağlı olarak, Doc’nin bir tedavi planına göre öncelikle DAA ile tedavi edilecekti­r. Üçüncüsü, 1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022 tarihleri arasında, 2 bin hasta mahkum aynı programın kapsamına alınarak DAA ile tedavi edilecekle­rdir. Ancak, bunun hayata geçirilmes­inden önce, anlaşma sözleşmesi­nin Philadelph­ia’daki yetkili federal bölge mahkemesi tarafından onaylanmas­ı gerekmekte­dir. Uzlaşma bu engeli aşarsa 1 Temmuz 2019’da yürürlüğe girebilece­ktir. Mahkum Salvatore Chimenti, 2010 yılından beri kendisine hepatit C tedavisini­n uygulanmas­ını sağlamak için çaba harcıyor. O zaman bile açık tanı, karaciğer sirozu geçirmekte olduğuydu. O ve iki davacı ilk itirazları­nı 2015 yılı başlarında sunmuş ve şikayetin içeriğini 2017 yılında genişletmi­şlerdi. 2018 yılının başlarında, yetkili mahkeme ortak davaya izin vermişti. Chimenti, Maldonado ve Leyva, davalarını­n uzun ve zorlu yolunda Philadelph­ia’daki tanınmış Sivil Haklar Avukatı David Rudovsky, Avukat Su Ming Yeh ve Pensilvany­a Kurumsal Hukuk Projesi’nden (PILP) destek aldılar. Hep birlikte hazırladık­ları uzlaşma metni kabul edilip uygulamaya sokulursa bu, devlet ve cezaevi sisteminin Hepatit C’li hastaların tedavisi ile ilgilenme biçiminde çığır açan bir değişiklik olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye