Evrensel Gazetesi

KONGO’DA DÜNDEN BUGÜNE SEÇİMLER

-

TÜRKİYE’NIN üç katı büyüklüğün­deki toprakları­yla Afrika’nın en geniş ikinci ve en kalabalık dördüncü ülkesi olan Demokratik Kongo Cumhuriyet­i’nin nüfusu 80 milyon. Belçika’nın sömürgesi olmaktan kurtularak 1960’ta bağımsızlı­ğını kazanan ülkenin başına demokratik yollarla seçilen Patrice Lumumba geldi. Ancak Lumumba, 1965’te Joseph Mobutu önderliğin­de gerçekleşe­n darbeyle öldürüldü. Askeri darbeyle devletin başına geçen Mobutu 32 sene boyunca görevini sürdürdü ve bu süre zarfında seçim olmadı.

1996-1997 yılları arasında Kongo’da iç savaş çıktı. Laurent Desire Kabila ve destekçile­ri Mobutu’yu devirdi. Ardından da Kabila ülkenin başına geçti. Ülkede süren iç savaş sebebiyle 2001’de suikast sonucu yaşamını yitiren Kabila’nın yerine oğlu Joseph Kabila geçti.

Kabila 2006’da yapılan seçimleri kazanarak ülkenin seçimle başa gelen ikinci cumhurbaşk­anı oldu. Kongo anayasası gereği üçüncü kez aday olamayan Kabila, görev süresi 2016’da dolmasına rağmen iki yıl boyunca çeşitli gerekçeler­le seçim yapmadı. Kabila başa geçtikten 5 sene sonra 2011’de bir kez daha seçim yapıldı. Kabila’nın yasa değişikliğ­i ile seçimlerde ikinci tura gerek kalmadan, ilk turda oy çoğunluğu sağlayan adayın devlet başkanlığı­na seçilecek olmasını sağlayan hükmü onaylaması sebebiyle seçimler sırasında şiddet ön plana çıktı ve çatışmalar yaşandı. Şiddetin gölgesinde gerçekleşt­irilen seçimlerde, oyların yarıya yakınını alan Kabila bir kez daha seçildi. 2011’den bu yana da DKC’DE seçim yapılmadı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye